Beruchte woekeraars

Beruchte woekeraars

In mei schiet alles de grond uit. Heerlijk! Maar er zijn ook planten, naast onkruid, die we nu goed in de gaten moeten houden. Voor u het weet nemen ze de hele tuin over.

Top tien woekeraars

  1. Dovenetel (Lamium), een vroeg bloeiende bodembedekker met bont, gekarteld blad en lila-paarse, roze of gele bloemen waar hommels dol op zijn.
  2. Japanse duizendknoop (eerst Polygonum genoemd, nu Persicaria of Fallopia japonica) wordt breed en hoog, krijgt witte bloemaren en is praktisch onuitroeibaar.
  3. De meeste bamboesoorten; ze zijn exotisch en ruisen in de wind, maar vormen meterslange wortels.
  4. Pachysandra, ook wel ‘gemeenteplantsoenenbodembedekker’ genoemd, op zich een goede, mooie en wintergroene bodembedekker.
  5. Alle soorten wederik (Lysimachia) woekeren, maar ze hebben van augustus tot oktober vrolijke bloemaren, waar vlinders graag op neerstrijken.
  6. De gele guldenroede (Solidago) bloeit van juli tot de herfst met gele bloemen waar bijen graag hun kostje halen.
  7. Houttuynia, een laagblijvende bodembedekker met klimopachtige, vaak rood-wit-groene blaadjes.
  8. De Aralia elata is een kleine boom met mooi geveerd blad, maar de Nederlandse naam zegt eigenlijk al genoeg: ‘duivelswandelstok’. Hij gaat flink aan de wandel, en bovendien heeft hij gemene stekels, wat het verwijderen van de uitlopers lastig maakt.
  9. Sommige soorten geranium kennen hun grenzen niet. Denk aan de ooievaarsbek Geranium macrorrhizum, de zachtroze bloeiende Geranium endressi en de bijna zwart bloeiende Geranium phaeum.
  10. Het meiklokje of lelietje-van-dalen is een schattig, wit bloeiend en geurend plantje, maar vormt al snel een heel tapijt en is giftig bovendien.

Anti-woekertips

  • Het is lief bedoeld en altijd fijn een cadeautje te krijgen, maar mensen geven u niet voor niets een plant uit eigen tuin. Pas dus op voor ‘krijgertjes’!
  • Dam de woekeraars in met een afzetting van plastic folie of golfplaten.
  • Plant woekeraars indien mogelijk in een pot.
  • Dring ze op tijd terug en trek ze met wortel en al uit, voordat ze andere planten verstikken en/of gaan bloeien en vervolgens zaden verspreiden.
  • Tot slot: bedenk dat sommige ervan, zoals de Pachysandra en de genoemde geraniums, het goed doen op moeilijke plekken in de tuin, zoals onder een berk. Dat is weer een pluspunt!