Engerlingen en larven van taxuskevers tegengaan!

Engerlingen en larven van taxuskevers tegengaan!

Heeft u ook zo’n last van gaten in uw gazon of vergeling van uw struiken? Pak de engerlingen of taxuskevers nu aan! De schade die deze beestjes in uw tuin aanrichten kan enorm zijn. Ook nu eind augustus, begin september kunt u nog maatregelen treffen tegen deze insecten. Maar wat doen ze precies?

Engerlingen vernietigen

Engerlingen zijn larven van de bladsprietkevers. Een volwassen kever kan weinig kwaad in uw tuin, naast wat geknabbel aan blaadjes. Hun larven daarentegen… deze veelvraters doen zich onder de grond tegoed aan malse graswortels, met grote kale plekken in je gazon tot gevolg. Ze vangen is helaas geen optie, aangezien ze massaal in de wortelzonde zitten in het voorjaar en zelfs nog in de winter. Op het einde van de zomer heeft u de meeste kans om deze vervelende insecten te vernietigen! Uiteraard wel op een milieuvriendelijke manier. Hoe? Met insect dodende aaltjes of nematoden. Deze aaltjes dringen het lichaam van de engerlingen binnen en infecteren ze met bacteriën waardoor ze de engerlingen doden.

Larven van de taxuskever

Ook de larven van de taxuskever zijn funest voor je haag of struik. Als de kevers zich op je rododendrons storen, is het hek van de dam! Ze knagen aan de wortels van diverse vasten planten zoals Sedum, Heuchera, Tiarella… de naam ‘taxuskever’ is dus enigszins misleidend.

Wanneer?

Vergeling en verwelking van de bladeren zijn de eerste tekenen van vraat van de larven. Wees er dus snel bij, want als je te laat bent kun je wel dag zeggen tegen je prachtige haag of struik die u al tientallen jaren met veel liefde heeft verzorgd. In de late zomer beginnen de jonge larven aan de wortels te vreten. Ze voeden zich dan tot het najaar met steeds grotere wortels en uiteindelijk pakken ze ook de hele wortelhals van de plant.

Wat doe je tegen taxuskevers?

De insect dodende microscopisch kleine aaltjes weten wel raad met deze larven. Bestrijdt ze eind augustus tot oktober of in tweede instantie maart tot mei met deze aaltjes. De larven komen dan net tot onder het oppervlak.