Bescherm tuinplanten in de winter

Heeft u mooie tuinplanten in uw tuin staan en wilt u ook volgend jaar weer genieten van de bloemen en prachtige kleuren? Dan is het verstandig om uw tuinplanten te beschermen tegen de vrieskou in de winter. Er wordt tegenwoordig al snel geroepen dat er vorst aankomt. Echter, veel planten kunnen goed tegen de nachtvorst, tijdens de nachtvorst daalt de temperatuur soms naar -5 graden Celsius. De meeste planten hebben hier geen enkel probleem mee. In Nederland bestaan veel winterharde planten, dit zijn planten die de winterkou goed hendelen. Maar welke planten moet u dan wel beschermen tegen echte vorst?

Winterhardheid

De mate waarin planten bestand zijn tegen vorst en kou wordt winterharde genoemd. Dit hangt van de soort en soms ook van de leeftijd van een plant af. Ook de plaats waar de plant groeit, draagt bij aan deze winterhardheid. Een open winderige plaats is gevoeliger voor een tuinplant dan een meer beschutte plek in de tuin. Ook planten in pot hebben een grotere kans op vorstschade dan planten in de vaste grond. Dit komt omdat de vrieskou tijdens echte vorst de hele pot van uw tuinplant kan bevriezen. In de vaste grond heeft de vrieskou veel minder kans om de hele tuinplant te doorvriezen. De wortels van de tuinplanten in de vaste grond zitten onder de grond, de wortels van tuinplanten in pot bevinden zich boven de grond. Hierdoor dringt de vrieskou sneller door in potten dan in de vaste grond. Hoe zorgt u ervoor dat uw winterharde planten niet bevriezen en hoe beschermt u uw tuinplanten tegen echte vrieskou?

Hoe beschermt u uw planten in pot?

Planten in pot lopen in de winter meer risico op bevriezen dan de planten in de vaste grond. Heeft u bijvoorbeeld een olijfboom in pot in uw tuin staan? Dan is het verstandig om deze tijdens de winter te beschermen. U kunt uw tuinplanten in pot beschermen tegen de vrieskou door de pot goed te isoleren. U kunt uw pot bijvoorbeeld in een grote houten bak zetten. De binnenkant van de houten bak bedekt u dan met noppenfolie of bijvoorbeeld met jute of fleece. De plant in pot plaatst u dan in het midden van de houten bak. De open ruimtes vult u dan op met stro. Heeft u een tuinplant in een vierkanten bak? Dan kunt u ook de houten bak opvullen met stukken piepschuim. Zorg er in ieder geval voor dat de pot beschermd is tegen de kou. Laat wel de onderkant vrij, hier moet het water wel gewoon afgevoerd kunnen worden. 

Bescherming tuinplanten winter - Tuincentrum Luyckx

Hoe bescherm ik mijn planten in de volle grond?

Planten die in de volle grond staan zijn beter beschermd tegen de vrieskou omdat de wortels zich onder de grond bevinden en daardoor minder snel worden getroffen door de kou. Echter, soms moet ook de plant bovengronds worden beschermd tegen de vorst. U doet dat door een beschermdoek of wintervlies voor de plant te kopen of te maken. Een vliesdoek (fleece) is een stof dat ademt, daardoor krijgen de bladeren van de plant nog voldoende zuurstof als de hoes om de plant zit. U kunt ook een jute zak gebruiken voor het beschermen van uw planten in de volle grond. Als het 's nachts flink vriest, maar overdag weer flink dooit, kunt u het beste de beschermhoezen overdag weer verwijderen. Zo kan de plant weer voldoende licht en zuurstof opnemen en wordt het groeiproces niet versneld door de warmte onder de beschermhoes.

Bescherm uw plant in de winter

Rozen of andere planten in de volle grond kunt u ook op een natuurlijke manier beschermen met:

  • houtsnippers
  • bladeren
  • compost

Deze natuurlijke beschermmiddelen plaatst u bij het oculatiepunt of de entplaats van de plant. U kunt ook wat extra aarde rondom de stam van de rozenstruik aanbrengen, dit heet aanaarden en dient als extra bescherming en zorgt ervoor dat de plant niet bevriest tijdens de kou. Twijfelt u over de beste methode voor uw plant? Of heeft u vragen met betrekking tot het beschermen van uw tuinplant? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in ons tuincentrum in Gistel.