Cactussen en vetplanten

Wie is er niet bekend mee? Ze zijn gemakkelijk in onderhoud, mooi en ook nog eens leuk! Vetplanten en cactussen worden in ieder huishouden mooi neergezet en staan werkelijk in elk huis goed. Veel mensen weten dat een cactus of vetplant weinig verzorging nodig heeft, maar zoals iedere plant heeft deze wel een klein beetje liefde en aandacht nodig. Benieuwd wat cactussen en vetplanten qua verzorging nodig hebben? Lees dan snel verder als je geintereseerd bent in de volgende onderwerpen:

  • Standplaats
  • Groeiperiode
  • Verpotten

Standplaats

Een van de belangrijkste verzorgingspunten van een cactus of vetplant is de standplaats van de plant. Een perfecte plaats voor vetplanten en cactussen is een plek waar het zonnig is, maar niet altijd in de volle zon staan. Denk bijvoorbeeld eens aan de vensterbank. Cactussen en vetplanten kunnen namelijk verbranden en bruine wondjes krijgen wanneer deze in de volle zon staan. Dat zou natuurlijk hartstikke zonde zijn, want het duurt erg lang voordat de bladeren weer terug groeien. In de zomer kunt u de plantjes onder een afdakje zetten en in de wintermaanden kunt u deze gewoon weer naar binnen halen. 

Om te kunnen overleven onder droge omstandigheden slaan vetplanten en cactussen hun vocht op in bladeren, stengels en wortels. De meeste vetplanten hebben dan ook vlezige bladeren. Wanneer ze te droog staan kunt u de bladeren ook zien verschrompelen. Een scheut water doet dan wonderen. Het is dan ook overbodig om te vertellen dat deze planten zich prima thuis voelen op een warme plek op de vensterbank maar let op want de kans op verbranding achter glas is groot.

Groeiperiode

Geef ze in de groeiperiode matig water, één keer in de week is meer dan voldoende. In de zomer kunt u ze met pot en al ingraven in de tuin. Gebruik bij het verpotten altijd speciale cactusgrond, deze grond voldoet aan de specifieke eisen van deze planten, ze groeien het best in voedselarme, goed gedraineerde grond anders is de kans op rotvorming groot.In de winterperiode wanneer de groei stilstaat,  het water geven terugbrengen naar eenmaal in de 2 weken anders is de kans op verrotting groot.  

Verpotten

Wanneer je net een mooie cactus of vetplant hebt gekocht, hoef je niets aan de grond van de plantjes te doen. Na ongeveer een jaar tijd is het pas tijd om vetplantjes of cactussen te verpotten. U moet dit ieder jaar herhalen zodat de plantjes optimaal kunnen groeien. Tuincentrum Luyckx te Gistel heeft speciale grond voor vetpanten die het groeiproces bevorderen en onze groen- specialisten adviseren je graag.

Bekijk ook eens onze arrangementen, groene kamerplanten en bloeiende kamerplanten

Bekijk meer productgroepen in de categorie Kamerplanten