Gazon aanleggen in 4 stappen

Gazon aanleggen in 4 stappen

Wel een liefhebber van groen maar geen groene vingers? Dan snappen we dat je niet staat te springen om uw tuin vol te planten met perkplanten of grote kleurige struiken. Een goed alternatief voor de groenliefhebber is een gazon. En laat de het najaar nu ideaal zijn voor het aanleggen van een nieuw gazon! 

Een gazon brengt kleur, dynamiek en leven aan in een tuin. Ook is een gazon een stuk onderhoudsvriendelijker dan een tuin vol planten. Maar dat gazon moet nog wel aangelegd worden. Ook dit hoeft geen helse klus te zijn. Door middel van deze 4 eenvoudige stappen heeft u binnen no-time een gezonde grasmat in de tuin! 

Bepaal de functie van het gazon

De keuze van het soort gazon hangt af van de functie die het gazon moet vervullen. Zo zijn er robuuste grassoorten die minder onderhoud vergen of delicate grassoorten die een mooiere grasspriet geven maar ook meer onderhoud vragen. Denk er allereerst over na of je een siergazon of sport- en speelgazon gaat aanleggen. Ga vervolgens na of het gazon op een schaduwrijke of zonnige plek in de tuin komt te liggen. 

Een gazon aanleggen: dit heeft u nodig

Zorg dat u het juiste gereedschap gebruikt wanneer u een nieuw gazon aanlegt. Voorbereiding is het halve werk. Hieronder staat een lijstje van wat u nodig hebt voor het aanleggen van een nieuw gazon.

  • Een hark om de aarde fijn te maken
  • Een tuinslang met sproeikop 
  • Een kruiwagen of mand voor het verzamelen van oude plantenresten 
  • Een wals voor het egaliseren van de grond
  • Graszaad (wanneer u nieuw gras wilt zaaien) of kant-en-klare graszoden (matten)
  • Meststof en kalk

Stap 1: Maak plaats voor het gazon

De eerste stap is misschien de meest intensieve, maar dit is wel de belangrijkste stap. Niet alleen is het belangrijk dat u de grond vrijmaakt voor het nieuwe gazon, het is ook belangrijk de grond dusdanig te behandelen zodat de grasmat jarenlang kan doorgroeien.

  • Begin het verwijderen van onkruid, stenen en plantenresten en egaliseer vervolgens het stuk grond waar de grasmat zal komen te liggen.
  • Hark de aarde fijn en rol of stamp oneffenheden uit de grond.
  • Behandel de geëgaliseerde grond met kalk. Kalk zorgt ervoor dat de wortels van het nieuw ingezaaide gras of de verse grasmat zich beter nestelen in de aarde.  

Stap 2a: Zaai het gras in 

Voor het type gazon dat u wilt aanleggen zijn er verschillende soorten graszoden. Kom langs in ons tuincentrum in Gistel en laat u adviseren over het beste soort gras voor de functie die het gazon gaat vervullen. 

Nadat u het juiste graszaad hebt gekozen is het een kwestie van zaaien. Verdeel de hoeveelheid graszaad in twee gelijke delen. Zaai de helft van de hoeveelheid zaad in horizontale richting en de andere helft in verticale richting. Zo zorgt u voor een gelijkmatige verdeling van het zaad en dus een mooie volle grasmat. Hark de grond na en wals de bodem nogmaals plat.

Jong gras - Nieuw gazon - Luyckx

Stap 2b: Gebruik graszoden

Nóg eenvoudiger is het aankopen van kant-en-klare graszoden of grasmatten. Graszoden zijn rollen volwassen gras welke direct gelegd kunnen worden en u binnen een dag voorzien van een groen gazon. Ook hier is het belangrijk eerst na te gaan welke functie het gazon moet vervullen om vervolgens de juiste soort graszoden aan te schaffen. De grasmatten moeten worden uitgerold op een goed vochtige onderbodem en vervolgens worden aangewalst voor een goede aanhechting met de ondergrond. 

Stap 3: Bewateren

Niet alleen is het belangrijk dat de ondergrond goed vochtig is, zeker bij verse grasmatten, ook is het belangrijk het nieuw ingezaaide of vers gelegde gazon heel goed vochtig te houden. De bevochtiging van het gazon zorgt voor een goede aanhechting van de zaadjes of de wortels van de grasmat. Ook bevordert de bevochtiging de gelijkmatige opkomst van het nieuwe gras. Sproei dagelijks met een fijne straal het gehele gazon en houd dit vol tot het gras zo’n 3 á 4 cm hoog is. In het geval van graszaad adviseren we  wel goed op te letten of de bodem niet té nat wordt. Overbewateing van vers gezaaide grond zorgt voor het wegvloeien van de graszaadjes en zal er wellicht dus geen gras gaan groeien. 

Stap 4: Maaien en bemesten

Wanneer het nieuwe gras een lengte heeft bereikt van ongeveer 8 cm is het tijd voor de eerste maaibeurt. Maai het nieuwe gras nooit korter dan 4 á 5 cm om de verdere groei niet te belemmeren. Het kan zijn dat u wat onkruid tegenkomt tussen het nieuwe gras. Maak u geen zorgen, dit is jong onkruid wat na enkele weken vanzelf verdwijnt. 

Na de derde maaibeurt is het tijd voor de eerste bemesting. Het nieuwe gras is inmiddels genoeg aangehecht en gegroeid om een extra boost te krijgen! 

Bekijk onze openingsuren