De Grote Vlindertelling

Het is weer zover! Telt u ook mee met De Grote Vlindertelling van 3 juli t/m 25 juli 2021? Tuincentrum Luyckx hoopt onze klanten bewuster te maken van het feit dat vlinders, bijen en andere insecten onmisbaar zijn en belangrijk zijn voor de biodiversiteit in onze omgeving. In ons tuincentrum hebben wij planten en bloemen die aantrekkelijk zijn voor deze vrolijke bestuivers.Kom langs in Gistel nabij Sint-Niklaas, Brugge en Oostende en maak uw tuin ook vlinder-proof. Geef uw vlindertelling door op de website van natuurpunt.be en draag bij aan De Grote Vlindertelling 2021.

De Grote Vlindertelling

 

Hoe werkt De Grote Vlindertelling?

Meedoen met de vlindertelling kost slechts 5 minuten! Woont u in Vlaanderen of Brussel, tel dan mee met de vlindertelling tussen 3 juli en 25 juli. U draagt hierbij bij aan belangrijke informatie over de leefruimte van vlinders in België. Dit is nodig om de gezondheid van vlinders in België in kaart te brengen en uitstervende soorten te beschermen. Hieronder vindt u een makkelijk stappenplan om mee te doen aan De Grote Vlindertelling:

  • Download de zoekkaart en loop een rondje door uw tuin. Kies hiervoor bij voorkeur een een zonnige dag waarop weinig wind staat, want dan laten de meeste vlinders zich zien. Vlinders zijn vooral actief tussen 11:00 – 15:00 uur. Zegt het weerbericht dat het kwik boven de 25 graden komt, dan is het beter om voor 11:00 uur of na 17:00 uur te tellen, dan is het overdag namelijk te warm voor vlinders.
  • Tel voor 5 minuten de vlinders die u in uw tuin ziet. Let er hierbij op dat u vlinders niet dubbel telt. U mag meerdere keren meedoen met de vlindertelling, geef dan gerust een nieuwe telling door via het telformulier. Ook als u geen vlinders ziet, is het belangrijk dit door te geven.
  • Geef uw tellingen door via het online Telformulier. of mail uw telling naar [email protected].

Met alle verzamelde gegevens krijgen we ook dit jaar weer een beter beeld van de gezondheid van de vlinders in Vlaanderen en Brussel. Hopelijk vergroten we samen het leefgebied en voorkomen we het uitsterven van nog meer vlindersoorten.

Geef uw vlindertelling in

 

 

De Grote Vlindertelling - Luyckx

Waarom zijn vlinders belangrijk?

Vlinders, bijen en andere nuttige insecten zijn onmisbaar in de tuin. Naast vlinders zijn bijen, hommels, libellen en andere insecten ook belangrijk voor de biodiversiteit in de tuin. Ze bestuiven niet alleen onze bloemen, maar houden ook de voedselkring in tact. Vlinders zijn continu op zoek naar nectar. Vlinders zuigen nectar uit nectarhoudende bloemen waardoor er stuifmeel aan hun pootjes en lijfje blijft plakken. Dit stuifmeel brengen ze over van de ene bloem naar de andere, zo ontstaat bestuiving. Rupsen, poppen en vlinders dienen daarnaast ook als voedsel voor andere dieren. Vlinders zijn nuttig omdat ze iets zeggen over de plek waar ze voorkomen. Als een soort op een bepaalde plek voorkomt, kan dat een teken zijn dat het goed gaat met de natuur. Aan de andere kant zegt het ook iets over de natuur als een vlindersoort niet of bijna niet meer voorkomt.

Waarom zijn er nog maar zo weinig vlinders?

In België leven nu nog 48 soorten dagvlinders, waar er voorheen nog 67 bestonden. Dat betekent dat een derde van onze inheemse vlinders al is uitgestorven. Om meer uitsterving te voorkomen, is het belangrijk om data in kaart te brengen. De leefgebieden van dagvlinders zijn aangetast door onder andere verstedelijking. We wonen tegenwoordig steeds dichter op elkaar en we richten onze tuinen minder vlindervriendelijk in dan vroeger. Een volbetegelde tuin draagt niet bij aan de leefomgeving van de vlinder. Vlinders hebben tegenwoordig nog maar een beperkte leefomgeving. De Grote Vlindertelling geeft inzicht in de hoeveelheid soorten vlinders België en waar vlindersoorten voorkomen en waar niet. Op basis van deze gegevens weten we waar we moeten aanpassen om meer vlinders naar het gebied te trekken.

De Grote Vlindertelling - Luyckx

10 tips voor meer vlinders in de tuin

Vlinders hebben verschillende dingen nodig om te (over)leven, namelijk bloemen om van te eten, waardplanten om eitjes in te leggen, planten om te schuilen en wilde hoekjes om te overwinteren. Wilt u weten hoe u meer vlinders naar uw tuin lokt, lees dan de 10 tips van Natuurpunt voor meer vlinders in de tuin.

  1. Zet inheemse planten en laat brandnetels en distels staan.

  2. Bied van het vroege voorjaar tot in de late herfst nectar aan in de tuin.

  3. Creëer hoogtes en laagtes in uw vegetatie, het is een herkenningspunt en uitkijkpost voor vlinders.

  4. Leg beschutte hoekjes aan met hagen en heggen.

  5. Ruim uw tuin in de winter niet te hard op zodat eitjes, rupsen en poppen kunnen overleven.

  6. Kies voor inheemse plantensoorten, die bieden betere voedingsstoffen voor onze dieren.

  7. Leg een kruidentuin of moestuin aan en laat enkele planten aan de vlinders.

  8. Maak een voedertafel voor vlinders met rottend fruit of laat vruchten van uw fruitboom op de grond liggen.

  9. Gebruik geen pesticiden en zo weinig mogelijk meststoffen.

  10. Overtuig ook uw buren of gemeentebestuur van het belang van vlindervriendelijke maatregelen, hoe groener uw omgeving, hoe meer vlinders en soorten er ook in uw tuin te zien zullen zijn.

Lees alles over de bij-vriendelijke tuin

 

 

Vlinders houden van hopen bladeren, dode plantenresten en rommelige plekjes in de tuin. Hark uw tuin dus niet te streng aan, maar laat hier en daar wat hopen bladeren of dode plantenresten liggen. Deze plekjes dienen als beschutting en bescherming voor vlinders, bijen, libelles, maar ook egels en andere dieren in de tuin.

Bied vlinders een gevarieerd landschap met afwisselende struiken, bomen en planten. Vlinders verdwalen in een tuin waar alles hetzelfde is. Plant uw border dus niet alleen vol met lavendel, maar plant hoge en lage planten door elkaar zodat de mannetjes en vrouwtjes vlinders elkaar makkelijker vinden. Kies voor inheemse planten in plaats van uitheemse plantensoorten. Inheemse soorten passen zich sneller aan aan de omgeving en zorgen voor snellere adaptie.

De Grote Vlindertelling - Luyckx

Vlindervriendelijke planten

Een vlindervriendelijke tuin biedt nectarhoudende planten van de lente tot aan de herfst. Wij geven u een lijstje van vlinderplanten die het hele jaar door voor nectar zorgen. De winterheide bloeit het vroegst in het jaar, de klimop het laatst. Plant deze planten in de tuin en bied van de lente tot aan de herfst nectar voor vlinders.

  1. Winterheide

  2. Sneeuwbal / Viburnum

  3. Judaspenning

  4. Lavendel

  5. Vlinderstruik

  6. IJzerhard

  7. Koninginnenkruid

  8. Hemelsleutel

  9. Herfstaster

  10. Klimop

In ons tuincentrum vindt u bovenstaande planten allemaal in ons tuincentrum. Bent u dit jaar wellicht te laat met het vlindervriendelijk inrichten van uw tuin? Geen probleem, het najaar is de perfecte tijd om nieuwe planten aan te planten. Kom langs en maak alvast een beplantingsplan voor komend najaar. Door samen kleine stapjes te zetten, maken we onze omgeving steeds groener.

Koop vlindervriendelijke planten bij Tuincentrum Luyckx

In ons tuincentrum in Gistel bieden we allerlei groen om vlinders naar uw tuin te lokken. Naast vlindervriendelijke planten hebben we ook vlindernectar, vlinderkasten en vlinder voederschalen. Kom langs bij Tuincentrum Luyckx voor vlinder-proof producten en tel tot 25 juli mee met De Grote Vlindertelling. Samen maken we België weer vlindervriendelijk en toveren we elke tuin in Vlaanderen en Brussel om tot een vlinderparadijs. Tot snel bij Tuincentrum Luyckx in Gistel!

Bekijk onze openingstijden

Tags: