Olijfboom

Wilt u een prachtige, wintergroene, mediterrane boom in de tuin? Kies voor de olijfboom. De olijfboom (Olea europaea) is een boom uit de olijffamilie (Oleacecae). Bij Tuincentrum Luyckx hebben we verschillende olijfsoorten. Breng uw tuin in subtropische sferen met de olijfboom. De fraaie grijsgroene kleuren zorgen voor een vakantiegevoel en met een warme zomer geeft de olijfboom zelfs wat vruchten. Leer en lees alles over de olijfboom bij Tuincentrum Luyckx in Gistel. 

Olijfboom als kuipplant

In België komt de olijfboom vooral veel voor als kuipplant. De olijfboom komt voor in warmere klimaten, ons Noordzee klimaat is te koud om jonge olijfbomen direct in de volle grond te planten. Hiervoor heeft Tuincentrum Luyckx voor elke maat olijfboom een geschikte pot of bak. In ons tuincentrum in Gistel vindt u kleine olijfbomen en grotere olijfbomen. De olijfboom is winterhard, dat wil zeggen dat de plant zijn groene blad niet verliest. In België wil het 's winters nog wel eens koud worden, hierdoor is het van belang dat u uw olijfboom beschermt tegen vorst. Heeft u een ruime tuin of juist een smal balkon? De olijfboom in pot kan altijd. Wij laten u graag zien welke mogelijkheden er zijn in ons tuincentrum. Kom langs in Gistel en ontdek de wereld van de olijfboom.

Olijfboom - Tuincentrum Luyckx

Olijfboom snoeien

Een olijfboom kan gesnoeid worden om de boom in de juiste vorm te behouden. De boom kan het hele jaar door gesnoeid worden, maar u kunt de boom het beste snoeien rond maart/april. Na de winter controleert u de olijfboom op dood hout. Dit dode hout snoeit u weg met een snoeischaar. Verticale takken en takken die het hart van de olijfboom bedekken, kunt u gerust wegsnoeien. De horizontaal groeiende takken laat u liever, deze zorgen uiteindelijk voor de mooie ronde vorm van de olijfboom. Snoei niet te veel takken in één keer weg. Wilt u uw olijfboom na de zomer nog wat bijsnoeien, dan kunt u dit gerust doen. De olijfboom groeit gestaag verder en dit belemmert de groei niet. Het voorjaar is echter wel de beste periode om de olijfboom te snoeien, omdat de boom dan nog de hele zomer heeft om te groeien.

Olijfboom beschermen tegen vorst

Bij matige tot strenge vorst heeft een olijfboom bescherming nodig. Door het klimaat waar de olijfboom van nature voorkomt, is het nodig om tijdens de winters in België de olijfboom minder kwetsbaar te maken. Jonge olijfbomen in pot hebben sneller bescherming nodig dan oudere olijfbomen in de volle grond. 

Olijfboom - Tuincentrum LuyckxOlijfbomen in de grond beschermen tegen vorst:

  • Pak de boom in met een winterhoes
  • Maak zelf een winterhoes van een jute zak of van vliesdoek
  • Pak de stam van de boom in met bubbeltjesplastic
  • Bij langdurige vorst is het verstandig om overdag de hoes even te verwijderen, zo kan de boom even luchten
  • Voorkom vocht onder de hoes, vocht kan schimmel veroorzaken

Olijfbomen in pot beschermen tegen vorst:

  • Pak de plantenbak of pot in met noppenfolie
  • Zorg dat de plantenbak niet op de grond staat (gebruik een plantenstandaard)
  • Pak de top van de boom in met een winterhoes
  • Maak zelf een winterhoes van een jute zak of een vliesdoek

Zodra de temperatuur weer boven het vriespunt komt, kunt u de winterhoes verwijderen. Het is niet verstandig om de winterhoes langere tijd te laten zitten als het niet meer vriest. De olijfboom heeft licht nodig om te groeien. De winterhoezen laten niet genoeg licht door voor optimale groei. Let goed op wanneer u de hoezen weer van de boom kunt af halen. 

Hoeveel water heeft een olijfboom nodig?

Ondanks dat een olijfboom uit een warm klimaat komt, houdt de boom van regelde bewatering. Bij droog weer geeft u de olijfboom regelmatig water. Zon en water zijn de twee belangrijkste componenten voor een goede groei van de olijfboom. Van nature wortelt een olijfboom diep in de grond waarbij het bij het grondwater kan. In België komt de olijfboom vaak als kuipplant voor, hierdoor heeft de plant geen mogelijkheid om diep te wortelen. Zorg er dus voor dat u de olijfboom regelmatig voorziet van een flinke scheut water. U zorgt er vooral voor dat de grond niet helemaal uitdroogt. Let er wel op dat de olijfboom geen natte voeten krijgt, dit voorkomt u door gaten in de onderkant van de pot of bak, een goede afwatering draagt bij aan de groei en voorkomt wortelrot. 

Olijfboom kopen bij Tuincentrum Luyckx

Bij Tuincentrum Luyckx koopt u jonge olijfbomen en olijfbomen die al wat ouder zijn en een mooie grillige vorm hebben. Kom langs om ons aanbod olijfbomen te ontdekken. Wij laten u graag zien welke olijfboom onze favoriet is. Verder geven wij u graag advies als het gaat om de beste olijfboom voor uw buitensituatie. Benodigdheden als winterhoezen, bloempotten, bloembakken vindt u ook allemaal bij Tuincentrum Luyckx in Gistel. U vindt ons tuincentrum nabij Leffinge, Rattevalle en Schoorbakke. Naast tuinplanten hebben we onder andere nog een ruim aanbod in woonaccessoireskamerplantenmeststoffen en nog veel meer. Onze openingstijden kunt u vinden op de contactpagina. Wij hopen u snel te mogen verwelkomen in ons tuincentrum.

Bekijk onze openingstijden

 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Bomen, heesters en coniferen