Zaden

Wat is er nu lekkerder dan zelf-geteelde groenten uit eigen moestuin? Bij Tuincentrum Luyckx hebben we diverse groente- en fruitzaden om te zaaien in de moestuin. Bent u een ervaren moestuinier of start u dit jaar voor het eerst met het kweken van uw eigen groente en fruit? Wij hebben een mooi assortiment aan zaden voor zowel beginners als professionele moestuinkwekers. In ons tuincentrum in Gistel vindt u een mooi aanbod aan onder andere spinazie, bloemkool, tomaten, aardbeien en nog veel meer. Kom langs en koop nu alvast zaden om straks te zaaien.

Moestuinseizoen

Het moestuinseizoen begint in het voorjaar, zodra de kans op vorst voorbij is. Is het dan zo dat u tot het voorjaar begint niets hoeft te doen? Zeker niet! In de winter bereidt u uw tuin voor en maakt u een plan omtrent welke zaden u wilt zaaien. Dus begin alvast met het volgende:

 • Maak een plan (welke zaden wilt u zaaien)
 • Bereid de grond voor (omspitten, onkruid verwijderen, compost toedienen)
 • Bestel alvast uw zaden bij tuincentrum Luyckx zodat u straks direct kunt beginnen!
 • Maak uw gereedschap schoon

In de wintermaanden zaait u onder andere radijs, sla, spinazie, erwten en wortels alvast buiten. Binnen zaait u tomaten, pepers en aubergine. Heeft u geen kas? Wacht dan met zaaien tot het buiten warmer is. Kou beïnvloedt de groei en doet de groentes niet veel goeds. Op de vensterbank zaait u alvast tuinkers, mosterd of tarwe.

Moestuin - Luyckx

Moestuinkalender

U vraagt zich wellicht af wanneer u welke zaden zaait in de tuin. Elke maand kent zijn eigen showstoppers. Houd vooral in gedachte dat te vroeg beginnen uiteindelijk leidt tot een mislukte oogst. Ondanks dat u wellicht staat te popelen om alle zaden alvast te zaaien, raden wij u echt aan om past te zaaien wanneer het daar tijd voor is. Het vroege voorjaar is vaak nog te nat waardoor er nog maar weinig voedingsstoffen in de bodem zitten. Voordat u begint met zaaien is het dus van groot belang om de grond eerst goed voor te bereiden. Spit de grond om, haal onkruid weg en mix compost in de grond om een bodem met zoveel mogelijk voedingsstoffen aan te bieden. Wij maken een klein overzicht waarin u precies ziet welke maand u welke zaden zaait. Kom langs in Gistel voor ons complete aanbod.

Zaaikalender

Januari

 • Spinazie, tuinboon, zomerprei

Februari

 • Radijs, doperwten, veldsla, kervel, raapstelen, vroege wortelen, vroege spitskool, kropsla, ui, sjalotten, vroege bloemkool, snijsla, pluksla, vroege broccoli, peultjes, vroege knolselderij en selderij.

Maart

 • IJsbergsla, peterselie, knoflook, paprika, artisjok, lavas, lavendel, tijm, aardappelen

April

 • Aardappelen, meloen, doordragende aardbeien, winterprei, dragon, schorseneer, pastinaak, tomaat, aardappelen, krulsla, pompoen, courgette

Mei

 • Beekselderiij, zonnebloem, broccoli, augurk, witlof, suikermais, sojaboon, artisjok, buitenkomkommer, snijselderij

Juni

 • Postelein, boerenkool, spitskool, herfstbloemkool, koolraap, venkel, winterbloemkool, roodlof

Juli

 • Zeer vroege prei, ijsbergsla, postelein, koolrabi, boerenkool

Augustus

 • Andijvie, peterselie, veldsla, spinazie, radijs, boerenkool

September

 • Gras, winterpostelein, winterspinazie

​Oktober

 • Knoflook, wintertarwe, spinazie

November

 • Spinazie, klein fruit, fruitbomen

December

 • Spinazie

Moestuin - Luyckx

Zaaibenodigdheden

Naast de zaden zelf, heeft u nog andere dingen nodig om snel en soepel te werk te gaan in de moestuin. Zo heeft u bijvoorbeeld kweekbakjes (turfpotjes of een kas kan natuurlijk ook), potgrond, tuinaarde en gereedschap. Denk bij zaaigereedschap aan:

 • Zaaischep
 • Zaailiniaal
 • Pootstokje
 • Kweekbakje
 • Kweekkas
 • Plantlijn
 • Raster
 • Zadenbewaarzakjes

Hoe zaden zaaien

Elk zaadje plant u op een andere manier. De afstand, diepte en hoeveelheid zon en water staat vaak vermeld op de verpakking. Raadpleeg altijd eerst de verpakking voordat u begint met zaaien. Doorgaans zaait u zaden tussen de 1-2 cm diep. De ene zaden hebben meer groeiruimte nodig dan de andere zaden. Zaai meerdere soorten zaden in één kweekbak.

Moestuin - Luyckx

Verzorging zaden moestuin

Ziet u de eerste plantjes ontkiemen? Fantastisch! Het is nu van groot belang dat u de moestuin vochtig houdt. Zorg ervoor dat u de grond regelmatig controleert en geef water zodat de grond niet uitdroogt. Let erop dat de grond niet te vochtig mag zijn, maar ook zeker niet te droog. Afhankelijk van welke zaden u heeft gezaaid, komen de eerste plantjes meestal na 2-3 weken op. Heeft u plantjes geplant in kweekbakjes en komt het eerst plantje op, dan is het tijd om het plantje te verpotten naar een grotere pot.

Zaden buiten planten

Rond april/mei is het buiten warm genoeg om de plantjes over te planten naar de moestuin buiten. Laat voldoende ruimte tussen de planten, zodat de wortels genoeg ruimte hebben om te groeien. Let erop dat u een zonnig plekje uitkiest voor de plantjes. Een moestuin houdt namelijk van een zonnig plekje in de tuin! Geef de plantjes voldoende water en controleer de plantjes op uitdrogen.

Zaden oogsten

Het oogsten hangt af van de soort plant die  u heeft geplant. Kijk in de moestuinkalender wanneer u welke groentes en fruit oogst. Maak een herinnering in uw (digitale) agenda om uzelf eraan te herinneren om de plantjes te oogsten. Vaak ziet u aan de groente of fruitplant zelf al of deze klaar is voor de oogst.

Heeft u simpelweg geen tijd of bent u te laat met het zaaien van groente en fruit in uw moestuin? In ons tuincentrum verkopen we kant-en-klare plantjes die u direct in de grond plant.

Koop zaden bij Tuincentrum Luyckx

Staat u te popelen om te beginnen in de moestuin? Kom langs in ons tuincentrum in Gistel en kies nieuwe gewassen uit. Heeft u voorgaande jaren gemerkt dat u best groene vingers heeft, probeer dan ook eens gewassen uit die u nog niet eerder kende. De zogeheten ‘vergeten groenten’ smaken over het algemeen het best uit eigen tuin! Experimenteer met uw moestuin. Geniet van het planten, verzorgen en vooral later in het jaar: het oogsten. Bij Tuincentrum Luyckx bestelt u alle soorten zaden voor in de moestuin. Kom langs in ons tuincentrum in Gistel en kies uw favorieten uit ons assortiment. Heeft u vragen, neem gerust contact met ons op.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Moestuin