De tuin winterklaar maken in 3 stappen

Het knisperen van bladeren onder uw laarzen, de geur van kou in de lucht – het is duidelijk, de winter is gearriveerd en daarmee breekt een nieuw seizoen aan in de tuin. Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat geldt zeker voor uw geliefde buitenruimte. Bij ons tuincentrum begrijpen we als geen ander hoe belangrijk het is om uw tuin klaar te stomen voor de winterse maanden. Met trots presenteren we u 3 essentiële stappen die ervoor zorgen dat de tuin niet alleen de kou trotseert, maar ook straalt in het komende voorjaar. Deze simpele maar effectieve tips vormen de sleutel tot een knusse en kleurrijke buitenruimte. Dus, haal die handschoenen tevoorschijn, zet een warme muts op en hop, de tuin in! Het is tijd om samen met de tuin in de winterse sfeer te duiken en te genieten van de voorbereiding op een prachtig nieuw tuinseizoen.

Stap 1: Opruimen en snoeien

Een opgeruimde tuin vormt het fundament voor een succesvolle winterperiode en legt tevens de basis voor een bloeiend voorjaar. Neem de tijd om afgevallen bladeren te verwijderen, uitgebloeide planten te snoeien en losse takken op te ruimen. Deze ogenschijnlijk eenvoudige handelingen dragen niet alleen bij aan een fris opgeruimde tuin, maar voorkomen ook potentieel schadelijke schimmels en ongedierte. Een belangrijk onderdeel is het inkorten van vaste planten. Door dit te doen, geeft u ze de gelegenheid om tijdens de winterperiode energie op te slaan en in het voorjaar met nieuwe kracht uit te lopen. Laat het opruimen van de tuin een gezellige familie activiteit zijn en geniet ondertussen van de frisse lucht en de laatste kleuren van de herfst. Zo maakt u niet alleen de tuin winterklaar, maar creëert u ook mooie herinneringen. Na afloop gaat u uiteraard snel naar binnen voor een dampende kop warme soep, thee of natuurlijk chocomel met slagroom! Dat is de beste beloning na deze klus!

Snoeien maar!

Stap 2: Planten beschermen

In deze fase van het winterklaar maken van de tuin is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de kwetsbare planten. Deze groene pareltjes verdienen een speciale behandeling om ze te beschermen tegen de grillen en de kou van de winter. Grijp naar noppenfolie of speciale beschermhoezen en omhul hiermee voorzichtig de gevoelige struiken en jonge boompjes. Zo creëert u als het ware een warme deken om hen te beschermen tegen de bijtende vorst. Vergeet ook niet om vorstgevoelige potten te verplaatsen naar een beschutte plek. Denk aan de schuur of een overdekte plek tegen het huis aan en van de grond af. Op deze manier voorkomt u niet alleen dat de wortels bevriezen, maar biedt u de planten ook een extra laag bescherming tegen onnodige schade.

U stopt uw planten in voor een knusse winterslaap! Het is deze extra zorg die in het voorjaar beloond wordt met een explosie van kleuren en geuren in de tuin. Door de planten nu comfortabel te laten overwinteren, legt u de basis voor een tuin die in het nieuwe seizoen weer vol leven en prachtige bloemen tot bloei komt. Dus, omarm deze stap vol zorg en zie het als een investering in de toekomstige pracht van de tuin!

Stap 3: De bodem voeden

Een stralende tuin begint bij een gezonde bodem, en daarom is het tijd om je grond te voeden voordat de winter aanbreekt. Deze cruciale stap vormt de sleutel tot een succesvol tuinseizoen. Begin met het toevoegen van organisch materiaal aan de grond, zoals rijke compost, bladeren of kwalitatieve meststoffen. Dit zorgt voor een krachtige boost aan energie die je bodem voorbereidt op de koude maanden die voor de deur staan. De voedingsstoffen uit het organisch materiaal bieden planten de ondersteuning die ze nodig hebben om de winter zonder problemen door te komen en in het voorjaar met krachtige groei te starten.

Denk niet alleen aan je planten, maar ook aan je gazon. Verticuteer de grasmat om mos en dood materiaal te verwijderen, en bemest het gazon voor een gezonde en groene uitstraling in het nieuwe seizoen. Een gezonde bodem is immers de voedingsbodem voor gezonde planten. De investering die je nu doet, betaalt zich terug in de vorm van een weelderige tuin vol leven en kleur wanneer de lente aanbreekt. Dus, geef je bodem de liefdevolle zorg die hij verdient, en geniet binnenkort van een goed onderhouden tuin!

Voed de bodem

Uw tuin is klaar voor de winter!

Met deze 3 stappen zet u niet alleen de eerste stap naar een winterbestendige tuin, maar legt u ook de fundamenten voor een stralend voorjaar. Het winterklaar maken van de tuin is meer dan een taak; het is een kans om samen met het gezin te genieten van het buitenleven en de natuur. Betrek uw dierbaren bij het proces, maak er een gezellige tuinklus van en creëer mooie herinneringen terwijl u uw buitenruimte winterproof maakt.

Bij ons tuincentrum staan we niet alleen voor u klaar met de benodigde producten, maar ook met deskundig advies om uw tuin in topconditie te houden. Of u nu vragen heeft over het kiezen van de juiste planten, het verzorgen van het gazon of het beschermen van kwetsbare bloemen, wij zijn er om u te begeleiden. Onze hoogwaardige producten zorgen ervoor dat u met vertrouwen aan de slag kunt gaan. Laat de winter maar komen; met onze tips is uw tuin er helemaal klaar voor. We begroeten u graag snel weer bij ons in het tuincentrum!

Onze 5 favoriete groenblijvende struiken in de winter

Terwijl de winter zijn intrede doet en de meeste planten in rust gaan, is het de perfecte tijd om te ontdekken welke groenblijvende struiken uw tuin een vleugje levendigheid kunnen geven, zelfs in de koudste maanden. Bij ons tuincentrum zijn we dol op planten die het hele jaar door groen blijven en een winterse tuin blijvend groen en levendig houden. In dit artikel delen we onze top 5 favoriete groenblijvende struiken die niet alleen bestand zijn tegen de winterse elementen maar ook een mooie aanvulling bieden voor uw buitenruimte. Ontdek welke struiken uw tuin laten stralen, ongeacht het seizoen!

5 Groenblijvende struiken

1. Rhododendron 'Cunningham's White'
Een absolute favoriet vanwege zijn weelderige groene bladeren en prachtige witte bloemen in het voorjaar. Deze struik voegt niet alleen structuur toe aan je tuin in de winter, maar verrast je ook met een bloemenpracht wanneer de temperaturen stijgen.
 

2. Buxus sempervirens (Buxus)
Deze klassieke groenblijvende struik is een tijdloze keuze. Met zijn dichte bladeren en compacte vorm voegt de Buxus een vleugje klasse toe aan elke tuin, zelfs in de wintermaanden.
 

3. Skimmia japonica 'Rubella'
Deze winterharde struik valt op door zijn diepgroene bladeren en opvallende rode bloemknoppen. Een echte blikvanger die kleur toevoegt aan de winterse tuin.
 

4. Leucothoe 'Scarletta'
De paarse tinten van deze groenblijvende struik brengen warmte in de koude dagen. Het blad behoudt zijn kleur gedurende het hele jaar en zorgt voor een levendige uitstraling in de winter.
 

5. Pieris japonica 'Forest Flame'
Met zijn opvallende rode bladeren in de winter en de prachtige bloemen in het voorjaar, is deze struik een kleurrijke keuze die het hele jaar door een aanwinst is voor je tuin.


Groenblijvende struik kopen

Bij ons tuincentrum begrijpen we dat een tuin ook in de winter een mooie aanvulling aan de woning mag zijn. Het jaar rond kunt u genieten van uw buitenruimte, als u daar de juiste aandacht aan geeft. Met deze vijf groenblijvende struiken voegt u niet alleen een blijvend groen element toe aan de tuin, maar creëert u ook een sterke basis dat bestand is tegen de winterse elementen. Kom langs en ontdek deze favorieten in ons tuincentrum, waar ons deskundige personeel klaar staat om u te adviseren over de ideale keuze voor uw tuin. We denken graag met u mee als u van tevoren nadenkt over de standplaats en situatie in uw tuin. Laat de buitenruimte stralen, zelfs als de sneeuw valt, en geniet van een tuin die het hele jaar door leeft en inspireert.

Onze tuinplanten

Eerste hulp bij nachtvorst in de tuin

Terwijl de winter zijn steeds kouder wordt, brengt de nachtvorst vaak onverwachte uitdagingen voor onze geliefde tuinen met zich mee. Bij ons tuincentrum weten we dat het beschermen van uw planten tegen deze kille temperaturen cruciaal is om een gezonde tuin te behouden. In dit artikel delen we praktische tips en adviezen over wat te doen wanneer de nachtvorst toeslaat. Van eenvoudige voorzorgsmaatregelen tot doeltreffende beschermingsmethoden, ontdek hoe u uw tuin kunt behoeden tegen de vorst periodes die de winter met zich meebrengt. Laat uw tuin niet in de kou staan – wij zijn er om u te begeleiden bij het behouden van je groene buitenruimte!


Tips bij nachtvorst

 • Bedek gevoelige planten
  Door de bodem rond vaste planten, rozen en andere vorstgevoelige planten van een mulchlaag (bladeren, stro, boomschors of takken) te voorzien, kan de vrieskou niet tot bij de wortels van de plant doordringen. Dit kan ook met een isolerende jute afdekring.
   
 • Water geven voor isolatie
  Bevochtig de grond rondom de planten voorafgaand aan een vorstnacht. Natte grond houdt overdag warmte vast en geeft het 's nachts af, waardoor de kans op vorstschade vermindert.
   
 • Vorstgevoelige potten beschermen
  Verplaats vorstgevoelige potten naar een beschutte plek, zoals een schuur of garage, om te voorkomen dat de wortels bevriezen.
   
 • Vorstschade controleren
  Controleer na een vorstnacht op eventuele schade aan de planten. Snijd beschadigde delen zorgvuldig weg om nieuwe groei te bevorderen.


Klaar voor de kou!

Bij ons tuincentrum staan we paraat om u te helpen bij het beschermen van de tuin tegen nachtvorst. Of u nu op zoek bent naar geschikte beschermingsmaterialen of deskundig advies nodig heeft over de juiste voorzorgsmaatregelen, wij hebben alles in huis om uw tuin winterbestendig te maken. Laat de nachtvorst de tuin niet letterlijk bevriezen; met een beetje zorg en aandacht kunt u uw planten veilig door de winter loodsen. Kom langs en ontdek onze uitgebreide selectie winter beschermingsmiddelen en ontvang persoonlijk advies van ons toegewijde team. Bescherm de tuin, geniet van een prachtig winterlandschap en bereid u voor op een tuin die straalt zodra de lente haar intrede doet!

Kom langs!