Gazononderhoud

Een dicht begroeid, levendig, felgroen gazon komt er niet zomaar. U moet er iets voor over hebben. Uw gazon onderhouden is een must. Maak uw gazon onweerstaanbaar en spendeer meer tijd in uw hippe tuin. De ideale plaats om vrienden te ontvangen tijdens de lente, zomer of herfst. Bent u klaar om uw handen uit de mouwen te steken en uw groene vingers de vrije loop te laten? Ok! Met deze tips van ons tuincentrum in Gistel kan het niet stuk. 

Gazononderhoud tijdens de winter 

Tijdens de ijskoude, donkere winterdagen krijgt uw gazon heel wat te verduren. Het gras stopt met groeien, de bodem bevriest en heeft te kampen met langdurige regenbuien of sneeuw. Als gevolg laat de aarde geen lucht meer door en verzilt. Het resultaat; een kaal gazon hier en daar bedekt met mos en ander onkruid. 

Laat uw gazon met rust tijdens de wintermaanden. Niet maaien, geen water geven en er niet op lopen.   

Gazononderhoud in het voorjaar 

Verwen uw gazon in het voorjaar, na de laatste vorst. Hoe ziet uw gazon eruit? Laat de grond geen lucht meer door en is hij verzuurd? Verticuteren maar! 

Verticuteren, gazononderhoud - Tuincentrum Luyckx
 

  • Verticuteren: De bovenste laag aarde omkeren en losmaken met een verticuteerhark. Dit tuingereedschap bestaat uit messen of tanden die de grond losmaakt. Lucht, water en voedingsstoffen dringen nu beter door de grond. Dit bevordert de groei van het gras wortelstelsel en vermindert de hoeveelheid mos en onkruid in het gazon.

Gebruik het gepaste gereedschap voor deze klus. Bij twijfel, neem gerust contact met ons op voor deskundig advies. Zo bent u ervan verzekerd dat u uw gazon op goede manier verzorgt en niet voor verrassingen komt te staan.  

  • Gazon mesten: Na het verticuteren, bemest u de grond. De aarde neemt nu alle voedingsstoffen optimaal op en uw gras groeit snel terug. 

Wij hebben een ruim assortiment aan mest in ons tuincentrum, bekijk ons artikelaanbod meststoffen voor meer info. 

  • Gazon kalken: Kalk toevoegen aan de grond verhoogt de pH waarde van de bodem. Dit stimuleert de groei van het gras en ontmoedigt de groei van onkruid in uw gazon. 

Doseer de kalk correct, gras groeit niet in grond met teveel kalk. Voel u vrij om contact met ons op te nemen, wij informeren u graag over de exacte hoeveelheden. Wij zijn te bereiken via telefoon of email. Uiteraard verwelkomen we u ook heel graag in ons tuincentrum in Gistel. 

  • Maaien; Gras groeit bij een bodemtemperatuur van 10 graden. Vanaf maart tot oktober.   

Maai het gras niet te kort dat maakt het vatbaar voor onkruid en mos. Laat zeker vier tot zes centimeter staan. Het ecosysteem dat leeft in uw gazon beloont u met een dik, geurig en kleurig tuintapijt.    

  • Water geven; Besproei uw gazon gelijkmatig en niet te veel. Hoeveel water u gazon nodig heeft, hangt af van de grassoort, maar over het algemeen zo een 2,5 centimeter per week.

Maai tijdens de zomer wekelijks of tweewekelijks uw gazon en geef voldoende water. 

gras maaien, gazononderhoud, tuin onderhoud

Gazon voorbereiden op de winter

Blijf maaien zolang het gras groeit en verwijder dode bladeren en takken uit uw gazon. Kalk toevoegen voor de start van de winter versterkt de grond. Dit voorkomt verzilting van de aarde en onkruid zoals klaver in uw gazon. Heeft u de smaak te pakken en wilt u uw gazon nog meer tot zijn recht laten komen met unieke tuinplanten die ieders aandacht trekken? Bekijk dan zeker ons assortiment aan tuinplanten of kom langs in ons tuincentrum in Gistel.