Compost

Verbeter uw leefomgeving en de natuur door te composteren. Compost is een natuurlijke meststof die heel wat voordelen heeft. Compost bevat voedingsstoffen die uw planten nodig hebben om gezond te blijven en te groeien. Het verbetert de bodemkwaliteit en met gezonde grond maken plagen en ziekten geen schijn van kans in uw tuin. Gebruik compost als bodembedekker om onkruid en uitdroging tegen te gaan. In ons tuincentrum in Gistel vindt u alle benodigdheden om een succesvolle composthoop te creëren. 
 

Composthoop, composteren

Composthoop met groen en bruin afval. 


Hoe zelf een composthoop maken

Laten we even kijken hoe u een composthoop maakt. Om compost te maken heeft u de volgende materialen nodig:

  • Groen- en bruin afval: Groen afval zoals gras, bladeren, groenten, fruitafval en gazonafval zijn rijk aan stikstof. Bruine materialen zoals bladeren, takken en stro zijn dan weer rijk aan koolstof en helpen de compostering te reguleren en te voeden. 
  • Water: Compost heeft vocht nodig. Zorg ervoor dat de compost vochtig is, maar niet te nat.
  • Lucht: Zorg ervoor dat u uw compoststapel regelmatig omschept zodat er voldoende zuurstof in komt.
  • Compostbak of -hoop: Als u een compostbak gebruikt, let erop dat deze een goede luchtcirculatie heeft. 

Verzamel het groen en bruin afval en bewaar het in aparte containers. Start uw composthoop door een eerste laag bruin afval te maken. Vervolgens brengt u een groene laag natuurlijk groen afval aan toe en besproeit u het met water. Herhaal het proces door elke keer groen en bruin afval af te wisselen en te besproeien tot uw compostbak vol is of uw materiaal op is. Begin en eindig altijd met een bruine toplaag. 
 

compostbak, composteren,


Schep uw composthoop of de inhoud van uw compostbak regelmatig om. Na 3 tot 6 maanden heeft u natuurlijke mest die u vervolgens aan uw planten toedient om ze een duwtje in de rug te geven. 

De geur die vrijkomt van de composthoop is snel verholpen door het planten van aromatische eenjarige of vaste planten. In ons tuincentrum zijn alle planten vers van de pers, ze komen uit onze eigen kwekerij. Daar moeten ze voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Zo bent u gegarandeerd van sterke kleurrijke en aromatische planten. Wij heten u van harte welkom om ons aanbod te komen bezichtigen. Ons hulpvaardig personeel staat u graag bij in geval van vragen of bij het maken van een keuze. 

Wat mag er niet op de composthoop? 

Niet alle materialen horen thuis op de composthoop. Gooi deze items niet op uw composthoop;

  • Dierlijke producten: Vlees, vis en beenmerg: 
  • Anorganische materiaal: zoals plastic, glas en metaal.
  • Chemische producten: Pesticiden, herbiciden, chemicaliën en andere schadelijke stoffen.
  • Papier: Gebruikte papieren servetten en papieren zakdoekjes: Dit papier bevat chemische stoffen die de composthoop beschadigen.
  • Zieke of beschimmelde planten. 

Zorg dat u enkel composteerbare materialen op uw composthoop gooit, om een gezonde en kwalitatieve compost te verkrijgen. Bij twijfel of een bepaald materiaal op de composthoop mag, neem contact met ons op voor professioneel advies van onze ervaren medewerkers. 

Waar kunt u compost kopen?  

Iedereen kan compost maken maar als u geen tuin heeft, houdt het natuurlijk op. Woont u klein en wilt u uw kamerplanten of tuinplanten op balkon toch voorzien van mest dan bent u bij ons ook op de juiste plaats om compost te kopen. Kom langs en wij helpen u graag verder. Heeft u social media en blijft u graag op de hoogte van onze laatste nieuwtjes? Volg ons op Instagram en like ons op Facebook. Tot snel! 

 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Meststoffen