Huis- en tuintips voor de decembermaand

Huis- en tuintips voor de decembermaand

Het is december: buiten is het donker, kaal en guur. Tijd voor gezellige huis- en tuintips voor de decembermaand! Vooral tijdens deze feestmaand maken we het daarom natuurlijk vooral binnen zo gezellig mogelijk. Kom in ieder geval snel kijken bij de kerstshow in ons tuincentrum in Gistel. Dan kom je al helemaal in de feeststemming. Bovendien heb je nu nog volop keuze uit natuurlijke en kunst-kerstbomen, sfeerverlichting, kleurige kerstballen en heel veel andere decoraties. Er is trouwens nog het een en ander te doen om je tuin, dakterras en balkon op te fleuren en winterproof te maken.

 1. Plant winterbloeiers

Zolang de grond niet bevroren is en het niet vriest, kun je nog mooie winterbloeiers planten, zoals de geelbloeiende winterjasmijn, mahoniestruik, hulst, sneeuwbal (Viburnum), toverhazelaar (Hamamelis), Skimmia en kerstroos (Helleborus). Je vindt een mooi assortiment bij ons in het tuincentrum in Gistel.

 1. Vul potten en bakken met groen, bessen en bloemen

Vul potten, bakken en manden met wintergroen en kleine winterbloeiers, zoals winterviolen, heide, klimop, miniconiferen, zilverstruikjes, druifheide (Leucothoe), bergthee (Gaultheria) en parelbes (Pernettya). Geef ze een plek die ook vanuit de huiskamer goed zichtbaar is, zoals op de tuin- of balkontafel. Een paar fleurige bakken of potten bij de voordeur heten iedereen op een sfeervolle wijze hartelijk welkom. 

 1. Maak of koop een kerstkrans

Het is leuk om zelf een kerstkrans te maken, maar je kunt natuurlijk ook een kant-en-klaar exemplaar bij ons in het tuincentrum uitkiezen. Toch liever zelf aan de slag? Gebruik groen en bessentakken uit eigen tuin of sla deze (en eventueel ook een basiskrans) in ons tuincentrum in Gistel in. Kies voor weer- en windbestendige decoraties, dennenappels, kunstbloemen, mooi gekleurd lint en hang er eventueel nog een lichtsnoer in. Hang hem aan de voordeur, de achterdeur of aan de schouw.

 1. Sla sfeermakers in

Sfeermakers zijn onmisbaar. Sla ze voor jezelf én als cadeau in voor de komende feestdagen. Denk aan (geur)kaarsen, windlichten, een vuurschaal of -korf, een lichtgevende kerstster, een vrolijke kerstman, een guirlande of een bloeiende kamerplant, zoals een amaryllis, kerstster (Poinsettia), flamingoplant (Anthurium) of kerstcactus (Schlumbergera).

 1. Verwen de vogels

Vergeet de vogels niet! Daar doe je trouwens ook jezelf een plezier mee. Het is leuk om te zien hoe die vrolijke en mooie tuingasten af en aan fladderen en allerlei capriolen uithalen om bij de lekkerste (dop)pinda's, vogelpindakaas, vetbollen en zonnebloempitten te komen. Wist je dat vogels je straks helpen in de strijd tegen slakken, luizen en andere tuinplagen? In ons tuincentrum in Gistel vind je ook allerlei voederschalen, -silo's, -huisjes en waterdrinkschalen. Dat zijn trouwens ook originele cadeaus voor onder de kerstboom! 

 1. Watermanagement

Haal alle waterschalen onder terras- en balkonpotten weg, als je dat nog niet gedaan hebt. Sluit de hoofdkraan af en maak de dakgoten schoon of laat dit doen, om lekkage te voorkomen. Zorg ervoor dat de vijver niet dichtvriest bij aanhoudende vorst. Leg er een bal, een gebundeld bosje stro of een warmte-element in. Of maak gebruik van ijsvrijhouders voor vijvers. Vraag onze medewerkers ernaar.

 1. Opruimen en onderhouden

Ruim de schuur of garage op en maak tuingereedschap schoon en scherp en laat het eventueel repareren of slijpen. Vet metalen gereedschap in tegen roest en vet of olie houten stelen en handvatten in om te voorkomen dat ze uitdrogen en daardoor minder veerkrachtig worden.

 1. Verzorg overwinterende pot- en kuipplanten

Controleer overwinterende kuipplanten in de garage, schuur, kas of op zolder regelmatig op wol- en dopluis en slakken. Verwijder bruin of aangetast blad. Zorg voor voldoende ventilatie door de planten te laten luchten op een windstille, droge dag. Geef geen tot weinig water. Voel aan de potgrond hoe vochtig of droog deze is en geef eventueel een beetje water als dat nodig is. 

 1. Wintersnoei

Snoei (als het niet vriest) appel- en perenbomen, kweeperen, mispels, kiwi, vijg, druif, bessenstruiken en bladverliezende hagen. Verwijder dode, zieke en elkaar kruisende takken. Maak van het snoeiafval een takkenril of insectenhotel. Of knip de nog gezonde takken klein voor op de composthoop of in de compostbak.

 1. Bescherm vorstgevoelige tuin- en potplanten

Zodra de temperaturen onder het vriespunt komen, is het tijd om tuinplanten te beschermen tegen vorst. Hiervoor vind je in ons tuincentrum verschillende materialen, zoals jute, rietmatten, vliesdoek en noppenfolie. Echt vorstgevoelige planten, zoals potgeraniums (Pelargoniums), fuchsia's en oleanders, laat je het best overwinteren in een onverwarmde kamer, kas of garage. Zet potten met iets minder vorstgevoelige planten op een beschutte plek, bijvoorbeeld tegen de relatief warme huismuur, en bedek de bodem van de pot met een mulchlaag. Je kunt ze ook in een iets grotere pot zetten en de ruimte tussen de potten vullen met stro, bladeren of noppenfolie, als extra isolatie. Zorg ervoor dat overtollig water uit de pot kan lopen, door de pot bijvoorbeeld op bakstenen, voetjes of twee plankjes te zetten.

 1. Neem winterstekken

Op een vorstvrije dag kun je stekken nemen van struiken en bomen waarvan al het blad is afgevallen, zoals de vijg, druif, hortensia, hazelaar, kornoelje, wilg, bruidsbloem (Deutzia) en Ribes (kruisbes, aalbes, rode bes). Deze struiken en bomen zijn in rust, dus knip er niet te veel takken af en knip niet te diep, anders raakt de struik of boom beschadigd en is de kans op vorstschade groter.

Gnoeg te doen tijdens de gure decembermaand. Het hele team van ons tuincentrum in Gistel wenst je heel fijne, fleurige en sfeervolle feestdagen! Ons tuincentrum is geopend! Kom je snel langs?