Bladluizen bestrijden

Bladluizen, de vijand van elke plant! Een bladluis is een klein insect dat leeft op bladeren van planten. Bladluizen voeden zich met de sappen van planten waarop ze zich bevinden en richten ernstige schade toe aan gewassen als je ze niet behandelt. 

Bladluizen bestrijden je met behulp van chemicaliën of biologische methoden. In ons tuincentrum in Gistel geven we de voorkeur aan biologische middelen. In deze blog focussen we op bladluizen van kamerplanten. Hoe bladluizen bestrijden, welke soorten bladluizen zijn er en hoe bladluizen voorkomen? 

Soorten bladluizen

Voor we overgaan tot het bestrijden van de bladluis moeten we natuurlijk eerst achterhalen over welke soort het gaat. Er zijn veel verschillende soorten die op kamerplanten voorkomen. Ze zijn meestal wit, zwart of groen van kleur. De meest courante soorten zijn: 

  • De zwarte bladluis;  Dit zijn kleine donkerbruine of zwarte beestjes op planten. Ze hebben vaak een wollige of pluizige aanblik. 
  • De witte bladluis; Dit zijn kleine witte beestjes op planten die een wollige spoor achterlaten. 

Witte bladluizen verschillen in kleur en formaat van zwarte bladluizen. Verder planten ze zich voor op een andere manier. Witte bladluizen zijn vaak vrouwelijk en leggen eitjes die zich snel ontwikkelen. Terwijl eitjes van zwarte bladluizen trager tot stand komen. Beide soorten verwoesten je plant. 
Wil je graag een kamerplant aanschaffen maar weet je niet goed welke? Neem alvast een kijkje in ons ruim assortiment.  

Wat te doen tegen bladluizen op kamerplanten

Voorkomen is beter dan genezen. Geef je plant regelmatig water, haal dood gebladerte weg en controleer de overige blaadjes. Bladluizen zitten vaak bovenaan de plant waar de nieuwe knopen of blaadjes groeien. Indien je een plant met bladluizen hebt hou deze dan ver uit de buurt van je gezonde planten, bladluizen verspreiden zich namelijk razendsnel. 

De bladluizen op je kamerplant bestrijden doe je als volgt;

  • Chemische bestrijding door middel van een spray. 

Hoewel deze direct resultaat methode je heel snel van bladluizen af helpt, schaadt het mogelijk je plant. Daarom raden wij sterk aan om de bladluizen op je kamerplant te bestrijden op een natuurlijke manier; 

  • Biologische bestrijding 

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de biologische bestrijding van bladluizen. Zo kom je op een efficiënte en effectieve manier voorgoed af van die kleine witte of zwarte beestjes op je kamerplant. 

  • Neemolie is een natuurlijk insecticide gemaakt van de zaden van de neemboom en werkt goed tegen bladluizen.

Je doet dit door een scheutje neemolie aan je met water gevulde plantenspuit toe te voegen. Schud voor gebruik en spuiten maar. Eens je de hele plant hebt gehad, zou je probleem na enkele dagen tot een week verholpen moeten zijn. Is dit niet het geval? Herhaal dan het proces! 

TIP: Gebruik in plaats van neemolie een scheutje azijn of afwasmiddel. 

Houd wel in gedachten dat er verschillende soorten bladluizen zijn die je op diverse methoden aanpakt. Kom gerust bij ons langs voor vakkundig advies als je te maken hebt met bladluizen. Je bent welkom bij ons voor alles wat dan ook maar met tuinieren te maken heeft. Tot snel in ons tuincentrum in Gistel.  

Bekijk openingstijden