Gazononderhoud: grasmaaisel laten liggen of niet?

Een gazon onderhouden vraagt aandacht en tijd. Een gezond en groen gazon betektent bijvoeden, maaien, kalk strooien en besproeien. Maar wat doet u nu met het grasmaaisel? Moet u dit laten liggen of juist niet? Wij geven u graag tips voor een groene grasmat in de tuin. Heeft u vragen? Kom langs! Onze medewerkers zijn experts op het gebied van gazon en gazononderhoud en weten antwoord op al uw vragen. Bezoek ons tuincentrum in Gistel.

Gazononderhoud

Elk seizoen vraagt om apart onderhoud. Heeft u een grasmat in de tuin? Houd dan rekening met onderstaande onderhoudsbeurten in de lente, zomer, herfst en winter. Tuincentrum Luyckx heeft alle benodigde producten voor een groen en gezond gazon. 

  • Lente: geef uw grasmat een gezondheidsboost met kalk en gazonmeststof 'DCM Vital Green' en zaai kale plekken in het gazon bij met graszaad. 
  • Zomer: besproei en maai het gras, hierbij is het belangrijk dat u het gras niet te kort maait in verband met verbranding door de zon.
  • Herfst: geef nog één keer extra voeding met 'DCM Najaar' en maai het gras nu een stuk korter. Strooi nog één keer kalk met 'DCM Groen-Kalk'.
  • Winter: laat het gras in de winter vooral met rust. Als het vriest, betreedt u de grasmat vooral niet.

Grasmaaisel laten liggen - Luyckx

Gazon verticuteren

Verticuteren helpt bij het beter opnemen van zuurstof, water en voedingsstoffen en het helpt mos, gazonvilt en onkruid te verwijderen. Door kleine sneetjes van ongeveer 1 cm diep in het gazon te maken, komt onkruid en mos los en dringt water, zuurstof en voedingsstoffen beter de grond in. Verticuteren kunt u op twee manieren doen, met de hand of met een speciale verticuteermachine. 

  • Verticuteren met de hand: gebruik hiervoor een speciale verticuteerhark van bijvoorbeeld Gardena. U maakt een harkbeweging waardoor de bovenste onkruid en moslaag losraakt. Ga het hele gazon af tot u alle plekken in de grasmat heeft gehad. Verticuteer eerst in de lengte en daarna in de breedte om alle onkruid en mos ertussenuit te halen.
  • Verticuteren met een verticuteermachine: dit gaat een stuk sneller en gemakkelijker dan met een verticuteerhark. Bij Tuincentrum Luyckx verkopen we speciale verticuteermachines waarmee u simpelweg alleen in de juiste richting hoeft te lopen. De machine doet het zware werk voor u.

Verticuteren - Luyckx

Na het verticuteren zaait u nieuw graszaad op de kale plekken. Na 3 tot 4 weken heeft u weer een prachtig groen gazon! Maar wat doet u nu met het losgemaakte onkruid en mos? Dit gooit u op de compoststapel of in de groenbak. Het is belangrijk dat u dit niet op het gras laat liggen als u het gras wilt doorzaaien. Opgehoopte onkruid- en moshopen bedekken de grond en zorgen ervoor dat het graszaad niet in de grond terechtkomt. Bent u niet van plan het gras door te zaaien, dan kunt u de losgemaakte onkruid en mos als mulchlaag gebruiken.

Gras maaien

Door het gras goed en regelmatig te maaien behoudt u een mooi gesloten, strakke grasmat en vermindert u de groei van onkruid en mos.

  • Maai het gras van midden maart tot eind oktober. Daarbij is het belangrijk om niet bij extreem warm en zonnig weer te maaien, want dan verbrandt het gras.
  • Maai het gras ongeveeer één keer in de week. Stel de grasmaaier af op 3 tot 4,5 cm maaihoogte. In de zomer laat u het gras iets langer en in de herfst maait u juist wat korter.
  • Zorg ervoor dat de messen van uw grasmaaier scherp zijn, want botte messen trekken het gras stuk.  
  • In ons tuincentrum in Gistel bieden wij een mooi assortiment handgrasmaaiers en elektrische grasmaaiers. 

In onderstaande illustratie ziet u waarom het gras maaien belangrijk is. Door het gras te maaien, sterkt het wortelstelsel aan en groeit uw gazon dichter, sterker en groener terug. 

Gras maaien - Luyckx

Mulchen of composteren?

Heeft u uw gras gemaaid, dan laat u kort grasmaaisel het best verspreid over het gazon liggen. Kortgrasmaaisel fungeert namelijk als een voedende mulchlaag. Doe dit alleen als het gras tijdens het maaien droog is. Het is geen goed idee nat gras en grote grashopen of -proppen te laten liggen; die kunnen namelijk gaan rotten. Verspreid het droge, afgemaaide gras gelijkmatig over uw grasmat. De voordelen van mulchen zijn dat u na elke maaibeurt het gazon op een natuurlijke manier bemest en dat u het afgemaaide gras niet hoeft af te voeren, wat vooral bij grote gazons veel werk scheelt. Nat en lang gras gooit u, inclusief afgevallen bladeren en takken, het best op de composthoop.

Vakantietip

Gaat u deze zomer voor langere tijd op vakantie? Maai het gazon dan vlak voor vertrek en laat het korte, droge maaisel liggen. Verwijder elk onkruidsprietje dat u tegenkomt. Vraag buren, vrienden of familie bij aanhoudende droogte een keer per week ’s avonds te sproeien of de sproeier een uurtje aan te zetten. Doe dit het liefst met regenwater uit de regenton. Bij extreme droogte gaat u verstandig om met water.  In ons tuincentrum in Gistel hebben wij ook automatische watergeefsystemen met pop-up sproeiers. Hierbij is het mogelijk om de tijd in te stellen waardoor u er zelf geen omkijken naar hebt. Zorg er in de zomer ook voor dat u het opblaasbare kinderzwembadje niet te lang op dezelfde plaats op de grasmat laat staan, anders komt u thuis en is er een lelijke bruine plek ontstaan.

Zwembad - Luyckx

Grasmaaisel laat u, mits het droog is, dus gewoon op de grasmat liggen. Dit dient namelijk als voedende mulchlaag. Geverticuteerd grasoverblijfsel haalt u wel weg, dit is een goede toevoeging aan de composthoop.

Gazononderhoud Gistel

Wilt u meer weten over gazononderhoud, gazon bemesten of gazon kalken? Tuincentrum Luyckx is uw gazonspecialist. Kom langs in Gistel of neem contact op door te bellen naar 059/27 83 99. Een afspraak maken is niet nodig, ons tuincentrum is gewoon geopend. Check onze openingstijden en breng een bezoek aan ons tuincentrum vlakbij Gent en Sint-Niklaas.

Bekijk openingsuren

Tags: