Italiaanse clematis

De Clematis Viticella, ofwel de Italiaanse clematis maakt van uw tuin een sprookjeswereld. Deze clematis is familie van de Ranunculaceae, ofwel ranonkelfamilie. Met haar diep paarsblauwe kleur geeft deze Italiaanse clematis een romantische sfeer aan uw tuin. Beeld u in dat u aan de Italiaanse kust zit en onder het genot van een heerlijk glas wijn wegdroomt bij de zonsondergang. Precies dit gevoel geeft de Italiaanse clematis u. Bij tuincentrum Luyckx in Gistel hebben wij allerlei soorten clematissen die uw tuin opfleuren. Wij laten u graag alle mogelijkheden zien. Lees alles over de Italiaanse clematis.

Bloeitijd Italiaanse clematis

De zeldzame Italiaanse clematis is een klimplant die tussen de 1,5m en 6m hoog wordt. De Italiaanse clematis bloeit van juni tot in augustus met paarsblauwe bloemen. De bloemen zijn ongeveer 4 tot 6 cm groot. De bloemen hangen aan het begin een beetje en groeien in de bladoksels van de stengels. De stengels van de Italiaanse clematis zijn lang en houtig. Deze makkelijke klimmer heeft diep ingesneden, frisgroene bladeren. De plant bedekt gemakkelijk flinke verticale oppervlakken, maar u dient de plant wel te ondersteunen door middel van draden of spijlen. Door de ondersteuning klimt de plant in de juiste richting en kan de plant zich optrekken. 

Clematis Viticella - Tuincentrum Luyckx

Clematis Viticella planten

De clematis is een klimplant die van humusrijke en goed doorlatende gronden houdt.

  • De plant moet diep worden geplant om zich te beschermen tegen vervelende verwelkingsziektes boven de grond. Onder de grond blijft de plant gezond en blijft het aansterken. U koopt clematissoorten bij Tuincentrum Luyckx in pot, waardoor het eigenlijk mogelijk is om de clematis het hele jaar door te planten.
  • Plant de Italiaanse clematis het liefst in het najaar of in het voorjaar, net voordat het gaat vriezen of wanneer de kans op vorst is verdwenen.
  • Clematis Viticella houdt van een vochtige grond, zonnige standplaats, maar koele wortels.
  • Bedek de grond van de plant bijvoorbeeld met bodembedekkers of andere schaduw veroorzakende items. Zo blijft de grond koel maar genieten de bloemen van de zon.

Bemesten Italiaanse clematis

Naast een goede standplaats is het ook belangrijk dat u de Italiaanse clematis een goede mestbeurt geeft. In het vroege voorjaar en in de zomer geeft u de Italiaanse clematis bemesting. Bij Tuincentrum Luyckx verkopen wij speciale bemesting voor klimplanten. Deze bemesting bevat de juiste voedingsstoffen die de clematis tijdens het groeiseizoen nodig heeft. Organische bemesting bevat een hoog gehalte aan kalium, wat voor een sterke, uitbundige bloei zorgt. Deze meststof zin bovendien vol met organische stoffen wat een energie bron vormt voor bodembacteriën. Het bodemleven zet deze organische stof om in humus, wat weer een grondverbeteraar is. Win-win situatie dus! Voor de meest intense kleuren, geeft u de clematis elk voorjaar een organische bemesting.

Italiaanse clematis - Tuincentrum Luyckx

Italiaanse clematis snoeien

Omdat de Italiaanse clematis op éénjarig hout bloeit, moet u de klimplant in het voorjaar (begin maart) sterk terug knippen tot op 10-20 cm boven de grond. Op deze manier ontwikkelen zich nieuwe en sterke bloeischeuten. Ziet u tijdens de groeiperiode een wirwar van stengels die door elkaar groeien? Snoei dan de stengels die uitsteken terug. Geef de klimplant tijdens droge periodes extra water en bind de plant goed op zodat de opwaartse bloei versterkt.

Koop Clematis Viticella bij Tuincentrum Luyckx

De prachtige Italiaanse clematis verdient een plekje bij u in de tuin. Uw tuin hoeft niet groot te zijn, let er wel op dat u voldoende zonlicht in de tuin heeft. Bedek de bodem van de stam met bodembedekkende planten, bloempotten of andere handige manieren. Op deze manier blijven de wortels koel. Wilt u meer informatie over de Italiaanse clematis? Of wilt u andere clematissoorten ontdekken? Kom langs in ons tuincentrum in Gistel en vraag ons personeel om advies. Zij vertellen u graag alles over de ins-and-outs. Plan uw route naar ons tuincentrum via de contactpagina. Wij kijken uit naar uw bezoek.

 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Clematis