Vlindervriendelijk tuinieren

Vlindervriendelijk tuinieren

Het is een cadeautje van Moeder Natuur wanneer vlinders je blij verrassen in de tuin. Help Moeder Natuur en de vrolijke fladderaars zelf een handje en lok vlinders naar je tuin met nectarrijke bloemen en planten. Vlinders zijn namelijk zot van nectarhoudende planten. Leer samen met de kinderen vlinders te herkennen en tellen. Tip: maak er wedstrijdje van! Wie telt de meeste vlinders? Dit jaar vindt er helaas geen Grote Vlindertelling plaats in juli, maar via natuurpunt.be en mijntuinlab.be geef je nog tot oktober wekelijks jouw vlindertelling door. Juli en augustus zijn topmaanden voor vlinders, dus aan de slag met vlindervriendelijk tuinieren!

Tips om vlinders te spotten en te tellen

De meeste vlinders komen tevoorschijn als de zon schijnt. Kies een zonnige dag en ga op vlinderjacht (alleen kijken). Vlinders zijn vooral tussen 11.00 uur en 15.00 uur actief. Behalve als het heel heet is, bijvoorbeeld warmer dan 25 graden Celsius. Op hete dagen tref je meer vlinders in de vroege ochtend of na 17.00 uur. Bij harde wind zoeken ze de luwte op en zul je niet snel spotten. Houd het weerbericht dus in de gaten en laat het kijken en/of tellen maar beginnen. 

Juli en augustus zijn topmaanden voor vlinders

Wist je dat het per seizoen verschilt welke soorten vlinders je ziet vliegen?

 • Als het in maart langzaamaan wat warmer wordt, zie je soorten die als vlinder (en niet als eitje, rups of pop) hebben overwinterd, zoals de dagpauwoog, citroenvlinder, gehakkelde aurelia en kleine vos.
 • In juni is er sprake van een vlinderdip, omdat de meeste vlinders dan nog een eitje, rups of pop zijn.
 • Net als wij, zijn vlinders gek op lange, warme zomerdagen. Juli en augustus zijn een toptijd voor vlinders.
 • Op zonnige herfstdagen kun je de 'laatvliegers' zien fladderen. Als het boven de 15 graden Celsius is zijn onder andere koolwitjes, icarusblauwtjes en citroenvlinders nog actief.  

5 tips voor een vlindervriendelijke tuin

 1. Gebruik geen gif, chemicaliën of pesticiden voor het bestrijden van tuinplagen, zoals onkruid en slakken, of voor het verwijderen van groene aanslag van tegels en tuinmeubels. Hiermee jaag je namelijk ook vlinders uit je tuin, terwijl je die juist zo graag ziet!

 2. Maak je tuin zo groen mogelijk. Hoe meer verschillende planten en bloemen, hoe beter. Zorg voor bloeiende, nectarrijke planten van het vroege voorjaar tot in de late herfst, met voorjaars- en zomerbollen, eenjarigen, kruiden en vaste planten.

 3. Zorg ook voor voldoende 'waardplanten', dit zijn planten waar rupsen van eten, zoals brem, hulst, klaver, klimop, koolzaad, koolsoorten, Oost-Indische kers, struisgras, moerasspirea en (jawel!) brandnetel.

 4. Creëer hoogteverschillen in de beplanting, met (vlinder)struiken en (kleine) bomen; dit zorgt ervoor dat vlinders makkelijk hun weg vinden. Bovendien houden vlinders van beschutte plekken.

 5. Maak je tuin niet te netjes. Laat hier en daar bladeren of takjes liggen. Snoei afgestorven planten niet terug in de herfst, maar doe dit in het voorjaar, zodat eitjes, poppen en rupsen plek hebben om tussen de plantenresten, takjes en bladeren te overwinteren. Sommige soorten, zoals de dagpauwoog en de atalanta, gebruiken brandnetels als waardplant, dus probeer die als het even kan ergens in een hoekje te laten staan.

Top 10 vlinderplanten

Deze planten en struiken zorgen voor vlindervoedsel van het prille voorjaar tot diep in de herfst:

 1. Winterheide 
 2. Sneeuwbal (Viburnum) 
 3. Judaspenning
 4. Lavendel 
 5. Vlinderstruik (Buddleja)
 6. IJzerhard (Verbena bonariensis)
 7. Koninginnenkruid (Eupatorium)
 8. Hemelsleutel (Sedum)
 9. Herfstaster 
 10. Klimop

In ons tuincentrum in Gistel vind je naast voedsel- en waardplanten voor vlinders ook vlinderkastjes en insectenhotels. Kom langs!