Waardevolle vaste planten

Waardevolle vaste planten

Vaste planten geven de tuin veel aankleding en vormen een mooie constante factor waar u jaarlijks plezier van heeft. Daarnaast vragen vaste planten weinig onderhoud en zijn ze aantrekkelijk voor bijen en vlinders waardoor ze weer bijdragen aan de biodiversiteit. Er zijn zo veel vaste planten dat het nog wel eens moeilijk kan zijn om de juiste planten te vinden die aan uw stijl en wensen voldoen. Vandaag zetten we daarom twee bijzondere waardevolle vaste planten in de schijnwerpers!

Waardevolle vaste planten: meer dan alleen sierwaarde

Wat is er nu extra bijzonder aan sommige planten dat we deze uitlichten? In het geval van de planten van vandaag zijn ze goed voor de biodiversiteit door onder andere vlinders en bijen aan te trekken. Ook zijn ze gemakkelijk in het onderhoud en dragen ze bij aan een gezonder leefklimaat voor verschillende dieren en insecten in de omgeving. Dat maakt dat we vandaag twee bijzonder waardevolle planten uitlichten, dat zijn namelijk de volgende: 

  • Verbena bonariensis
  • Astrantia major 'Buckland'

Verbena bonariensis en Zeeuws Knoopje waardevolle vaste planten

Verbena bonariensis: de IJzerhard

Eigenlijk is de Verbena bonariensis officieel geen vaste plant, maar een tweejarige plant. Het bijzondere is echter dat ze zichzelf uitzaait en daarmee verspreidt waardoor u er alsnog vele jaren plezier van kunt hebben. Van juli tot september geeft de Verbena bonariensis, die ook wel IJzerhard wordt genoemd, bloemen af. Dit zijn hele kleine paarse bloemetjes die de tuin op schattige wijze sieren. Op een standplaats in de volle zon zal ze zich verspreiden en uitgroeien tot 100 à 140 centimeter hoogte. Het enige onderhoud dat u heeft aan de Verbena bonariensis is het verwijderen van teveel zaailingen. Eventueel kunt u de uitgebloeide stengels in de winter laten staan en dan in het voorjaar afknippen. Verder is de grond bij voorkeur niet te vochtig en voldoende voedselrijk. 

Het Zeeuws Knoopje, de waardevolle vaste plant

De tweede waardevolle vaste plant is het Zeeuws knoopje, officieel genaamd  Astrantia major 'Buckland.' De roze-groene bloemen bloeien van juni tot en met september. De uiteindelijke hoogte is circa 60 centimeter. Houd er echter bij het planten rekening mee dat er circa 33 centimeter afstand tussen dient te zitten. Een plekje in de schaduw werkt het beste voor het Zeeuws Knoopje. Dankzij de veelzijdige eigenschappen kunt u er ook voor kiezen om het Zeeuws Knoopje in de border te planten. Dan is echter een iets zonniger plek gunstig met een vochthoudende bodem. 

Bijzondere vaste planten: welke is uw favoriet?

Vaste planten kunnen soms gezien worden als functionele opvulling, maar er zijn echter vele mooie en bijzondere vormen die uw tuin veel extra sfeer en kleur geven! Wellicht hebben deze twee bijzondere soorten u geïnspireerd om voor speciale vaste planten te kiezen. Voor meer informatie kunt u natuurlijk altijd terecht in ons tuincentrum en in onze eigen plantenkwekerij voor diverse tuinplanten