Schimmels

In de tuin komen, helaas, vervelende plagen voor. Heeft u last van schimmels in de tuin? Met de producten van Tuincentrum Luyckx gaat u schimmels te lijf. Tijdens een natte zomer is het onvermijdelijk: gevoelige en zwakke planten krijgen last van schimmelziekten. Deze schimmels bestrijden is noodzakelijk, anders raken uw tuinplanten, bloemen, bomen en hagen beschadigd. 

Hoe herken ik schimmel in de tuin?

Schimmel komt voor op zwakke tuinplanten die bijvoorbeeld in een voedingsarme bodem staan. Tuinplanten verlangen een geschikte verblijfplaats, met de juiste hoeveelheid licht, water en voedingsstoffen. Staat de plant op een minder geschikte plek, dan vermindert de weerstand van de tuinplant. U voorkomt dit door de bodem te verbeteren met (organische) compost. Meng de grond met organische compost zodat de voedingswaarden in de grond stijgen. Schimmels komen voor in een vochtige omgeving. Laat bijvoorbeeld ruimte tussen tuinplanten, zodat tuinplanten genoeg ruimte hebben om te ademen en vochtige plekken voorkomen. Geef de tuinplanten 's morgens water in plaats van 's avonds. Overdag hebben tuinplanten nog de hele dag om het water op te nemen of om het te laten verdampen. Houdt de bodem droog en voorkom daarmee schimmelvorming.

Meeldauw schimmel

De bekendste is meeldauw die de plant bedekt met een laagje wit schimmelpluis. Schimmelpluis bestaat uit witte wollige plekjes aan de bovenkant van het blad. De meeldauw vormt zich als een soort van wolkjes op uw tuinplanten. Meeldauw schimmel is moeilijk te bestrijden en slaat snel op andere planten over. Meeldauw veroorzaakt  allerlei ziekteverschijnselen die de groei van de plant belemmeren en soms ten grond richten. Er bestaat ook valse meeldauw, deze plaag veroorzaakt bleekgele vlekken bovenop het blad en wit, poederig pluis onder de bladeren. Dit is valse meeldauw en vraagt om een andere bestrijding dan echte meeldauw. Delen van de plant die zijn aangetast door valse meeldauw, moeten worden verwijderd. Deze delen zijn helaas niet meer te redden. Verwijder de beschadigde delen van de plant zodat de plant weer energie steekt in de gezonde delen van de plant.

Roest schimmel

Een andere veelvoorkomende schimmelsoort is roest. Roestschimmel komt vaak voor bij stokrozen. Roestschimmel is te herkennen aan rode, orangje en gele vlekken op de bladeren. Aan de onderkant komen geelbruine, in de herfst naar zwart verkleurende puistjes ter grootte van een speldeknop. Roestschimmel is te bestrijden aan de hand van biologische- en chemische bestrijdingsmiddelen. Kom langs bij ons tuincentrum in Gistel voor een deskundig advies over hoe u uw geliefde planten gezond houdt. 

Vlekken op het blad

Sterroetdauw, ook wel blackspot genoemd, komt vooral op rozen voor. De bladeren verkleuren en uiteindelijk vallen de bladeren ook uit. Komt dit voor bij uw roos? Neem dan contact met ons op voor de beste manier om uw tuinplanten te beschermen. U wilt genieten van een gezonde tuin, zonder schimmels. Bij ons vindt u onder andere preventieve middelen waarmee u schimmels van tevoren al geen kans geeeft, maar ook bestrijdingsmiddelen waarmee u de schimmel tegengaat op het moment dat het kwaad al geschiet is. Spuit preventieve middelen in de maand maart op uw rozen, hiermee voorkomt u een eventuele schimmel in de zomermaanden.

Bestrijdingsmiddelen tegen schimmel

Kom langs bij tuincentrum Luyckx in Gistel voor natuurlijke- en chemische bestrijdingsmiddelen tegen schimmel. Hebben uw tuinplanten last van bruine bladeren, gele vlekken of wit pluis? Dan is de kans groot dat er een schimmel in uw tuin optreedt. Er loopt altijd wel iemand van ons personeel rond om u wegwijs te maken in de wereld van bestrijdingsmiddelen. Wij laten u graag zien hoe u ervoor zorgt dat uw tuinplanten weer schimmel-vrij zijn waardoor u weer geniet van prachtige planten. Plan uw route naar ons tuincentrum op de contactpagina. Ons tuincentrum is gemakkelijk t bereiken vanuit Oostende, Brugge en Leffinge.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Gewasbescherming