Buxus

Op zoek naar een mooie buxus voor in uw tuin? Kom dan naar Tuincentrum Luyckx in Gistel. Bij ons heeft u een ruime keuze aan diverse soorten tuinplanten, waaronder buxussen. Met een buxus in de tuin geniet u elk seizoen van fris groen!

De voordelen van een buxus in uw tuinBuxus - Luyckx

Een buxus in de tuin; daar wordt u gelukkig van. Waarom is het zo’n goed idee om een buxus  in uw tuin te planten? De buxus:

  • Kleurt uw tuin fris groen
  • Blijft ook in de winter groen
  • Kan makkelijk gesnoeid worden; snoei uw buxus in een leuke vorm!
  • Doet het zowel goed in een pot als in de vollegrond
  • Kan vrijwel overal geplaatst worden

Vraag onze medewerkers ook naar de mogelijkheden voor het aanleggen van een buxushaag in uw tuin. Zo’n haag wordt gecreëerd door een aantal buxussen naast elkaar te planten. Dit is een mooiere erfafscheiding dan bijvoorbeeld een houten schutting.

Het onderhoud van de buxus

Wanneer u uw prachtige buxus in de tuin hebt geplant, is goed onderhoud essentieel om de levensduur van de buxus te verlengen. Let daarom op de volgende drie punten:

  • Snoei uw buxus regelmatig. Dit is heel belangrijk als u uw buxus gezond wilt houden. Snoeien doet u minimaal twee keer per jaar; het liefst in mei en september.
  • Bemest uw buxus tijdens het planten. Buxusplanten groeien het best in een humusrijke, niet te zure grond. Verrijk het plantgat waar u de buxus in gaat zetten daarom met speciale buxusgrond. Zo kunnen de wortels zich goed ontwikkelen. Strooi bij het planten ook nog wat mest rond de buxus. Bemesten kunt u ook zo’n twee keer per jaar herhalen. Kies altijd voor een meststof die magnesium bevat.
  • Zorg dat de grond genoeg kalk bevat. Buxus is een kalkvreter, omdat hij zonder kalk onvoldoende voedingsstoffen kan opnemen. De buxus groeit dan niet hard genoeg en zal eerder besmet worden met ziektes. Strooi vooral in het voorjaar genoeg kalk rond de stam.
  • Geef uw buxus genoeg water. Met droog weer hebben vooral buxussen in pot vaak extra water nodig. Giet het water bovenop de wortels. Geef buxusplanten die in de vollegrond staan nooit te veel water. In droge periodes is het beter om twee keer per week veel water te geven, dan steeds een beetje.

Als u deze adviezen opvolgt, kán het bijna niet mis gaan!

Bestrijd de buxusmot! Buxusmot larve - Luyckx

De buxus kent één venijnige natuurlijke vijand: de buxusrups of buxusmot. Deze is afkomstig uit Azië en heeft waarschijnlijk via geïmporteerde buxusplanten Europa bereikt. In de maanden april en mei veranderen de rupsen in vlinders. Buxusmotten leven ongeveer acht dagen en zetten hun eitjes in kleine groepjes af aan de onderkant van de bladeren van de buxus. Gelukkig kunt u uw buxus beschermen tegen deze plaag! Controleer uw buxus allereerst regelmatig. Begin hiermee in de maand februari. Zo kunt u ingrijpen voordat de plaag uw hele buxus heeft overgenomen. Verder is het vaak al genoeg om de poppen en spinsels te verwijderen. Heeft de buxusrups uw plant al grotendeels veroverd? Kies dan voor een biologisch bestrijdingsmiddel of knip de plant bij de grond af. Dit zal beslist niet nodig zijn wanneer u uw buxus goed in de gaten houdt. Vraag onze deskundige medewerkers om advies of bekijk onze online tuintips voor meer informatie over de verzorging van uw buxus!