Zonnehoed

De Zonnehoed, officieel genaamd Echinacea, heeft de kenmerkende bloem met afhangende bloemblaadjes waardoor het bloemhart mooi uitsteekt. Als de Zonnehoed eenmaal in uw tuin staat, zult u al snel merken dat bijen en vlinders hun weg naar uw tuin steeds beter weten te vinden. Dat is niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor de natuur! De bekendste Zonnehoed is de rode, maar er zijn tegenwoordig ook witte, groene, gele, oranje en roze varianten. Wellicht komt de naam Echinacea u bekend voor: deze wordt namelijk veel gebruikt in homeopathische geneesmiddelen. De Echinacea purpurea is een ideale tuinplant voor de nazomer border. 

Wat is de juiste standplaats voor de Zonnehoed?

In het ideale geval staat de Zonnehoed in de buurt van andere Zonnehoeden, of bij siergrassen. Ook de ijzerhard, of aarvormige bloemen zijn een goede combinatie met de Zonnehoed. Wat minder goed samen gaat zijn bloemen die over de bloem heen hangen, omdat de Zonnehoed veel zon nodig heeft.  Een standplaats in de zon is daarbij ideaal. Qua grondsoort is een vruchtbare en goed doorlatende tuingrond het beste. Om de border te vullen kunt u 9 planten per vierkante meter in gedachten houden. Als u enigszins rekening houdt met de hoogte van de planten om de Zonnehoed heen, komt het al snel goed met de groei en bloei!

De verzorging van de Zonnehoed

De Echinacea is qua verzorging een gemakkelijke plant, die van juli tot september bloeit. Na de bloei zijn de uitgebloeide bloemhoofden nog mooi om te laten staan, dus deze kunt u na de winter afknippen, rond maart. Daarna zal deze weer gaan uitlopen en iets groter worden. Verder is het goed om in het voorjaar wat organische mest te geven. Dat zijn weinig eisen voor een plant die uw tuin siert met mooie bloemen én vlinders en bijen. Het opvallende en grote hart van de bloem geeft een karakteristieke uitstraling én zorgt ervoor dat deze extra veel nectar heeft waardoor deze plant erg aantrekkelijk is voor bijen, hommels en vlinders. 

Zonnehoed - Echinacea Tuincentrum Luyckx

Welke soorten van de Zonnehoed zijn er?

Er zijn verschillende soorten van de Zonnehoed verkrijgbaar. Deze kenmerken zich door diverse bloemvormen en kleuren, die zich per soort onderscheiden. Een aantal soorten zijn:

  • Echinacea purpurea 'Sundown': deze heeft een diep oranje kleur
  • Echinacea 'Sunrise': deze variant heeft zacht gele bloemen
  • Echinacea 'White Swan': kenmerkt zich door de witte bloemen
  • Echinacea 'Magnus': wordt gezien als de meest sterke variant
  • Echinacea 'Kim's Knee High': blijft iets lager, waardoor deze goed in kleinere tuinen past

In ons tuincentrum vindt u verschillende kleuren en soorten van de Echinacea. Vraag onze medewerkers gerust naar de verkrijgbare varianten, dan helpen wij u graag verder. 

Meer weten over de Zonnehoed? Bezoek Tuincentrum Luyckx in Gistel!

Voor meer informatie over de Echinacea, of andere tuinplanten en de verzorging daarvan bent u bij Tuincentrum Luyckx in Gistel aan het juiste adres. Stel uw vragen gerust aan een van onze medewerkers, dan helpen we u met veel plezier verder. Naast de Echinacea, vindt u uiteraard ook diverse andere tuinplanten én alle benodigdheden voor de verzorging bij ons. Graag tot ziens bij Tuincentrum Luyckx!

 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Vaste planten