Heideplanten

Of het nu zomer of winter is, heideplanten staan altijd vrolijk in de tuin. Heideplanten zijn zowel populair in de herfst als in de zomer en geven uw tuin, terras of balkon maandenlang tuinplezier. Heideplanten zijn beschikbaar in een waaier aan kleuren. Combineer heideplanten van de winter met andere kleurrijke planten in de border zoals viooltjes of siergrassen en creëer vrolijke winterbakken. Wij kweken het hele jaar door mooie heideplanten. Bezoek Tuincentrum Luyckx in Gistel en bekijk ons aanbod.

Heideplanten soorten

Heideplanten komen zowel voor als zomerheide en als winterheide.

 • Zomerheide, ook wel struikheide genoemd (Calluna vulgaris) zorgt van juli tot november voor prachtige paarse velden. Er bestaan nog meer zomersoorten zoals dopheide en rode dopheide.
 • Winterheide is een heidesoortn die winterhard is (Erica carnea, Erica darleyensis). Winterheide komt voor in de kleuren wit, roze, bordeaux of wijnrood. De bloeiperiode loopt van november tot april.

Heideplanten - Luyckx

Wanneer heideplanten planten

Plant heideplanten het hele jaar door, zolang het buiten niet vriest. Bij Tuincentrum Luyckx koopt u voorgekweekte heideplanten die direct in bakken, potten of in de volle grond kunnen. Hieronder vindt u enkele eigenschappen van heideplanten. 

 • Standplaats: zonnig
 • Grondsoort: zuur
 • Hoogte: 30 tot 50 cm
 • Kleur: wit, roze, paars, bordeaux, rood
 • Bloei: zomerheide van juli t.e.m. november & winterheide van november t.e.m. april

Heideplanten verzorging

Wilt u uw tuin, balkon of terras vullen met heideplanten, maar heeft u geen groene vingers? Geen probleem! Heideplanten zijn zeer makkelijke tuinplanten, mits u de grond goed voorbereidt.

 • Plant heideplanten op een zonnige standplaats.
 • Heideplanten houden van vochtigheid en groeien het beste op een zure, voedselarme grond. Wij raden het strooien van kalk daarom zeer af.
 • Meng uw grond met DCM Vivimus voor Heide, Rhodo & alle zuurminnende planten, hierdoor zorgt u voor een verzurend effect, voldoende organische stof en meststoffen voor een goede start.
 • Voeg het jaar erna wat tuinturf toe aan de grond zodat u de zuurgraad van de grond op peil houdt. 

Winterheide zomerheide - Luyckx

Heideplanten snoeien

Met de juiste verzorging van heideplanten geniet u jaar na jaar van kleur in de tuin. Heideplanten Heideplanten snoeien doet u het beste in april. Door jaarlijks dode bloemen en toppen te verwijderen, houdt u uw heideplanten laag en compact.

 • Snoei uitgebloeide bloemen en bruine takken weg met een snoeischaar
 • Knip nieuwe scheuten af tot vlakbij de basis van het ‘oude’ hout.

Heideplanten kwekerij

In onze kwekerij in Gistel kweken wij het hele jaar door de mooiste planten. Elk seizoen geniet u van een prachtig aanbod. In het najaar hebben wij een ruim assortiment aan verschillende heideplanten. Bij Luyckx koopt u heideplanten direct van de kweker. Wij kweken grote getalen heideplanten onder de beste groeiomstandigheden. Onze heideplanten groeien op zuurminnende grond en in een lichtrijke omgeving, dit draagt bij aan goede groei en felle kleuren. De grootste keuze bloeiende Calluna bieden wij in september en oktober, de bloeiende Erica is volop verkrijgbaar van december tot en met maart. Wilt u ook heideplanten van onze kwekerij? Kom langs bij Tuincentrum Luyckx in Gistel en kies zelf uw favoriete kleuren.

Heideplanten kopen

Heeft u ook zo'n zin om uw bloembakken, balkonbakken en bloempotten vol te planten met heideplanten? Heideplanten gaan goed samen met onder andere Bergenia, Gaultheria, Hebe en siergrassen. Deze tuinplanten zijn ook verkrijgbaar bij Tuincentrum Luyckx. Heideplanten staan het leukst in groepjes, plant daarom altijd meerdere heideplanten bij elkaar voor een schoon effect. Kom langs bij Tuincentrum Luyckx in Gistel en geef uw tuin een kleurrijke boost. 

 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Vaste planten