IJzerhard

De Verbena Bonariensis, beter bekend als de IJzerhard, is een tuinplant met weinig eisen en een mooie uitstraling. Dat maakt de plant ook erg geliefd: de paarse bloemen komen bijna als vanzelf op, zonder dat u daar uren aan onderhoud aan hoeft te besteden. Een mooie bloemenzee en extra vlinders in de tuin: wie wil dat nu niet? De paarse en lila bloemen van de Verbena Bonariensis zijn een mooie manier om uw border op te vullen. De IJzerhard is er ook in de kleuren wit, roze en rood, of zelfs meerkleurig. U vindt de IJzerhard bij Tuincentrum Luyckx in Gistel op de tuinplanten afdeling, net zoals verschillende andere vaste planten. 

De verzorging van de IJzerhard

Zoals eerder omschreven is de IJzerhard een zeer gemakkelijke tuinplant. Er is in principe weinig nodig voor een mooie bloei, waardoor u dus vooral veel plezier zult hebben van deze plant. De Verbena Bonariensis is officieel geen vaste plant, maar doordat deze zichzelf meestal uitzaait kunt u hier toch een hele lange tijd plezier van hebben. De IJzerhard verspreidt zich dus gemakkelijk tussen uw andere planten. waardoor u al snel geniet van een volle border met vele lila en paarse bloemen. Het enige wat de Verbena vraagt is goed doorlatende tuingrond. In de periode van juli tot september zullen de bloemen bloeien. Wanneer deze uitgebloeid zijn, kunnen de stengels in de winter decoratief zijn voor uw border. U kunt deze ook eventueel in het volgende voorjaar afknippen. Het kan voorkomen dat de IJzerhard zich té ver verspreidt in de tuin en er te veel zaailingen zijn. Deze kunt u dan indien nodig handmatig verwijderen.

Wat is de juiste standplaats voor de Verbena Bonariensis?

Het liefste staat de Verbena Bonariensis in de volle zon, of op een halfschaduw plaats. Daar groeit deze tot zo'n 100 á 140 centimeter hoogte. Om een border op te vullen kunt u een hoeveelheid van 5 tot 8 stuks per vierkante meter in gedachten houden. De IJzerhard wordt veel in borders geplaatst, maar hangmanden, potten en bakken zijn ook geschikt. Daar zal deze echter niet uitlopen en minder omhoog groeien.

IJzerhard Verbena Bonariensis Tuincentrum Luyckx

Een echte vlinderplant: de IJzerhard

Niet alleen is de IJzerhard een lust voor het oog, maar deze trekt ook vlinders en insecten aan. Dit is ideaal als u graag meer insecten naar uw tuin trekt, om het ecosysteem te ondersteunen. Alle insecten hebben immers een functie, zo zijn vlinders essentieel voor de bestuiving van bloemen. Daarnaast is het natuurlijk ook prachtig om steeds meer vlinders door uw tuin te zien fladderen. Doordat de IJzerhard zichzelf verspreidt, zult u dit steeds meer zien toenemen. Dat wordt een plezierig voorjaar in uw tuin!

IJzerhard kopen in Gistel? Bezoek Tuincentrum Luyckx!

Voor de IJzerhard en vele andere tuinplanten bent u bij Tuincentrum Luyckx in Gistel aan het juiste adres. In ons tuincentrum vindt u tevens alle benodigdheden voor de verzorging en bewatering van uw tuinplanten. Vraag onze medewerkers gerust om meer tips of informatie over uw tuinplanten indien nodig, wij helpen u graag!

 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Vaste planten